(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A parlamenten kívül is van élet

Az Index kispártügyi szakcsoportja a 0,4 százalékos eredményt ünneplő kisnyugdíjas Szűrössel, a lóversenyt a választás kedvéért sem hanyagoló Csurkával, az eredménnyel nem foglalkozó Baloghgal, a szocialisták bukására pezsgőt bontó Thürmerrel töltötte az éjszakát. Majd zokogni kezdett.

()
2004. június 14., hétfő 1:48



A parlamenten kívül is van élet. Nem is akármilyen.

Önkéntelenül is

Klikk a képre!
Urnazárás előtt érünk Budapest legcsúnyább épületéhez, a Baross utca 61-hez, ahonnan két párt kívánja meghódítani Brüsszelt és Strasbourgot. A szociáldemokraták egyik vezetője abban bízik, hogy "egész százalékot" érnek el a választáson, ami egy éppúgy lehet, mint tíz. Szerinte a malmukra hajthatja a vizet, hogy a szavazólapon első helyen van feltüntetve az SZDP, így sokan "önkéntelenül is" rájuk szavaznak.

A Munkáspárt nem eresztette össze a sajtót az eredményre váró pártmunkásokkal. Hét előtt bolyongunk a kihalt harmadik emeleti folyosón, amikor véletlenül benyitunk egy szobába, ahol ifjú kommunisták cigarettáznak egy hatalmas Kádár-kép alatt. Néhány másodpercig döbbenten nézünk egymásra, majd Székely Péter sajtófőnök udvariasan elvezet egy, a sajtó számára fenntartott hodályba. Jólfésült nyilatkozatában a "jó választási szereplésben" bízik, semmi több, el is megyünk.

Reszelt sajtos szendvicsek

A Magyar Nemzeti Szövetség székházában bizakodó a hangulat. Nem csoda, hiszen - ahogy Balogh Gyula elnök fogalmaz - a választási eredmény őket nem érdekli. Óvást jelentettek be, és ha Magyarország jogállam, akkor a médiahátszél miatt újra kell rendezni a választást. Erre egyébként valamennyi kis párt panaszkodott, de a nézők, hallgatók, olvasók tömegei egyelőre még nem indítottak ostromot azért, mert lemaradtak egy Balogh Gyula-beszédről.

Az asztalokon szépen fogynak a reszelt sajtos szendvicsek, a pogácsák és a kissé avas mogyorók. Az egy főre eső rovásírásos pólók száma itt a legmagasabb.

Nem lehet mindenkivel

A MIÉP-ben jóval tíz óra előtt tudták, hogy Hegedűs püspök nem képviselheti a keresztyéneket (és a keresztényeket sem) az európai parlamentben. Sorra futnak be a szavazóköri adatok, és a pártra szavazók aránya csak néhol érte el az öt százalékot. Az egyik csalódott kerületi elnök szerint Csurkának el kellene gondolkoznia az eredménytelenségen, habár ő sem tudja, hogy ki jöhetne utána. Ifjabb Hegedűst nemes egyszerűséggel bolondnak titulálja, és bánatosan morogja maga elé: "Nem lehet mindenkivel szembemenni, lassan elfogyunk."

Csurka fél tíz előtt érkezik meg, estéjét a lovin töltötte. Huszonöt százalékos részvételt remélt, ezzel szerinte a MIÉP bekerülhetett volna az európai parlamentbe, de "azért várjuk ki a végét". Az angolok az Európa-bajnokságon éppen abban a pillanatban szereztek vezetést, amikor a pártelnök belép a Hercegprímás utcai kerületi irodába. Az országcsonkító franciák hátránya nem dobja fel. "Nincs időm a futballra" - mondja. Tamás Gáspár Miklós halad el kicsit később az épület előtt, biccent a MIÉP-eseknek, akik fojtottan röhögnek, mint az óvodások, ha puncit mondanak.

Multimédiás tudósítás

A Bazilikában tízet harangoznak. Mindenki a televízió képernyőjére tapad az eredményeket várva, amik percek múlva sem akarnak megjelenni. "Az RTL Klubon választási műsor van. Miért nem azt nézzük?" - kérdezi valaki. "Mert túl hamis" - hangzik a válasz, de van, aki szerint nem lehet fogni a kereskedelmi csatornákat, mert nem fizették be a kábeltelevíziós díjat. Egy rádió is előkerül, de azon meg nem találják az InfoRádiót. Végül telefonon diktálják be az eredményt, amit Győri Béla szóvivő "multimédiás tudósításnak" minősít: MIÉP - hetvenegyezer szavazat, 2,35 százalékos eredmény.

Csurka fájlalja, hogy nem lesz keresztyén-keresztyén képviselő a parlamentben, és arra panaszkodik, hogy a Fidesz ellopta tőlük a radikalizmust. A késve befutó Hegedűs püspök szerint "bel- és külpolitikai helyzetet megvilágító" kampányuk gyümölcsei később érnek be. Velük is a média bánt el, Csurkát például már a népszerűségi listák utolsó helyéről is törölték. A püspök végül felvillantja egy forradalom képét; mivel Csurkát már a népszerűségi listák utolsó helyéről is törölték, ezért idő kérdése, hogy erre a közvélemény tettleg mikor ébred rá. Európa nem tudja, mit veszített.

Nyers-Horn-Szűrös-vonal

Klikk a képre!
A Munkáspárt sajtóközpontjában egy szomorú Thürmer Gyulát találtunk. A folyosó túlsó végén a pártaktivisták egy Kádár-kép alatt pezsgőt bontottak, ha már megvették. A választási eredmény nem sokkolta Thürmert, noha elismerte, ez a Munkáspárt fennállásának leggyengébb eredménye (1,83). Azért erősködik egy kicsit: a kis körtét a nagy almával nem lehet összevetni. Szívesebben beszélt arról, hogy az MSZP, amelyet ő nem tart baloldali pártnak, vereséget szenvedett.

Thürmer szerint nem hibáztak a kampányban, és nagy sikernek tartja a kórházprivatizációs aláírásgyűjtést is. Elnöki posztját az eredmény ellenére is stabilnak tartja. A cseh kommunisták második helyéről úgy vélekedett, hogy ott a "Nyers-Horn-Szűrös-vonal" nem verte szét a pártot.

Siker a 0,4

Szűrös Mátyás - Thürmer egykori közvetlen felettese a moszkvai nagykövetségen és a Központi Bizottság külügyi osztályán -, most éppen szociáldemokrata elnök egy kupica pálinkát iszik a 0,4 százalékra. Van mit ünnepelni, hiszen az SZDP 2002-ben, magyarázza a sikert, 0,02 százalékot ért el, az előrelépés rohamos. Volt beosztottjához hasonlóan hosszan és jóízűen beszél a szocialista vereségről, de akkor sem jön zavarba, amikor pártja eredménytelenségével szembesítjük. Siker a 0,4, mert megmutatták, hogy van szociáldemokrata párt, és összegyűjtöttek huszonháromezer kopogtatócédulát.

Arra a kérdésre, hogy a köztársaság kikiáltójaként miért elnököl nem jegyzett pártokban, az egykori ideiglenes államfő elmondta, hogy semmilyen kedvezményben nem részesül, szerény nyugdíjat kap, mert a köztársasági elnökök javadalmazásáról szóló törvényt csak a rendszerváltás után fogadták el.

Halkan zokogni

A Magyar Nemzeti Szövetség központjában a televízió előtt bóbiskoló párttagok megélénkülnek, amikor a képernyőn elnökük, Balogh Gyula jelenik meg. A fiatal aktivisták Schuster Lórival az élen ezt már nem láthatják, ők egy hátsó szobában Balázs Fecóra buliznak. Miután Balogh Gyulát már csak a televízióban látjuk, Petrás László főtitkár nyilatkozik az Indexnek. Úgy érzi, vákuumot töltenek be; egyelőre egy 0,66 százalékos rést kellett kitölteniük, de két év múlva lehet ez akár ötszázalékos is. A választást, mint korábban megírtuk, megóvták. Petrás szerint "ha van jogállam", akkor újraindul a kampány, és megismétlik a választást.

"Kérem, fürödjenek szökőkútban, vagy fojtsák italba, ritka az ilyen meccs" - olvasom a szerkesztőségben Szily szakkommentárját a francia-angolról, és halkan zokogni kezdek. Vége

az oldal tetejére