EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

Írásban elemezhetik a kudarcot a megyei MSZP-s elnökök

2004. 06. 16., 16:41 | Frissítve: 2004. június 16., szerda 17:26

Már a jövő hétfőn megindul a tisztújítás a Magyar Szocialista Pártban, miután két év után ismét frakcióvezetőt és helyetteseket választanak a képviselők. Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport vezetője az Indexnek elmondta, a régi vezetésből mindenki újraindul a választáson.

A szocialista párt parlamenti frakciója hétfőn megválasztja tisztségviselőit, értesült az Index. A frakcióvezetői pozícióban nem várható változás, Lendvai Ildikónak bizonyosan nem lesz kihívója. A szocialista frakcióvezető az Indexnek elmondta, hogy tudomása szerint hozzá hasonlóan a frakcióvezető-helyettesek közül is mindenkit újrajelöl a jelölőbizottság, ő pedig szeretné, ha mindenkit újra is választanának.

Nem tartják alkalmasnak

Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető-helyettes az Indexnek reményét fejezte ki, hogy ismét megválasztják, és hasonlóan nyilatkozott Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes is, az Indexnek név nélkül nyilatkozó képviselők ugyanakkor a képviselőcsoporton belüli elégedetlenségről számolt be kettejükkel, különösen Gy. Németh-tel kapcsolatban. Podolák György, a jelölőbizottság elnöke csak holnapra ígért tájékoztatást arról, hogy a jelenlegieken kívül vannak-e más jelöltek is a vezető tisztségekbe.

Elkezdték az okok feltárását

Eközben a vasárnapi választási vereség okainak elemzésére kérte fel a párt megyei és alapszervezeti vezetőit a szocialista párt vezérkara. Az írásban várt dolgozatra néhány napot kaptak csupán a helyi vezetők. Soós Győző, a sátoraljaújhelyi pártszervezet elnöke az Indexnek azt mondta, nem akarja előre közölni elemzése tartalmát, de azt megjegyezte, hogy az előrehozott tisztújítás a választási vereség pozitív hozadékának tekinthető. Szerinte előbb a kormányban kell változtatni, aztán a pártban, végül pedig a frakcióban.

Kránitz László, a soproni szervezet elnöke az Indexnek elmondta, a városban az országostól eltérően pozitív kampányt folytattak a szocialisták, ám az országos kampánytól nem lehetett elszakadni, és ez szerinte meghatározó volt a választás kimenetelére. A soproni elnök szerint a csúcsvezetésben végrehajtott változtatásokkal párhuzamosan helyi szinten is rendbe kell tenni a pártot.

hirdetés
N;