Külföld

Arafat vagy káosz

Öt palesztin veszítette életét a terroristák elleni aciók során

2002. 08. 08., 13:18 | Frissítve: 2002. augusztus 08., csütörtök 13:37

Öt palesztin, köztük két terrorista veszítette életét az izraeli hadsereg szerdai akciói során. A palesztinok mindeközben pár órával azután, hogy elviekben megállapodtak, elfogadhatatlannak minősítették az izraeliek kivonulási ajánlatát. A több hónapos szünet után ismét magasszintű washingtoni tárgyalásokat folytató Szaeb Erakat szerint korlátozottak a közel-keleti választási lehetőségek: Arafat vagy a káosz.

Öt palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg terroristák elleni akcióiban szerdán - írja a BBC. Túl Karm városában a hadsereg alakulatai lelőtték az al-Aksza Mártírjainak Brigádja - Arafat Fatah nevű mozgalmának terrorista szárnya - helyi vezetőjét. Az akció során két másik palesztin is életét veszítette. Kan Juniszban a Hamász egyik tagját lőtte le a hadsereg, míg egy gázai betörés során egy palesztin rendőr veszítette életét - írja a BBC

Elfogadhatatlan változtatások

Elfogadhatatlan változásokat hajtott végre kivonulási tervén Izrael - jelentette ki Nabil Abu Rudeina palesztin kormányzati tisztviselő, kudarcnak minősítve a tárgyalásokat. Órákkal korábban a Palesztin Hatóság elviekben elfogadta Benjámin Ben Eliézer izraeli védelmi miniszter hétfői javaslatát, mely szerint a hadsereg kivonulna a Gázai övezetből és Betlehemből, amennyiben a palesztinok megakadályoznák a térségből indított terrortámadásokat - írja a BBC.

Eliézer javaslat szerint amennyiben a folyamat működőképes, további városokra is kiterjeszthetnék azt. Rudeina szerint azonban az izraeliek "sok új feltételt" szabtak a tárgyalások során, ezekről azonban nem kívánt beszámolni az AFP hírügynökségnek válaszolva. A palesztinok szerdán elfogadták a javaslat elvi részét, azonban ahogy azt Ahmed Abdel-Rahman, Arafat közeli tanácsadója is mondta, elutasították, hogy azt első körben Gázában vezessék be.

Arafat vagy káosz

A palesztinok azt akarták elérni, hogy elsőként Rámalláhból - ahol Arafat főhadiszállása is van - vonuljon ki az izraeli hadsereg. "Eliézer javaslata olyan, mintha aszpirinnel kezelnénk a rákot" - nyilatkozott a tervről Dzsibril Radzsub, Arafat nemrég leváltott biztonsági főnöke, egyben a Fatah mozgalmi tanácsának tagja. Eközben Washingtonba érkezet egy palesztin miniszterekből álló küldöttség, hogy hónapok óta a legmagasabb szinten folytasson tárgyalásokat az Egyesült Államok kormányával.

A delegációt vezető Szaeb Erakat informatikai miniszter Colin Powell külügyminiszterrel folytatandó tárgyalásai előtt ismételten elutasította az Arafat elmozdítására irányuló amerikai kezdeményezést. Arafat vezetésének egyetlen alternatívája a káosz - jelentette ki.

hirdetés

N; N;
hirdetés