Külföld

Hat halott az észak-izraeli lövöldözésben

2002. 11. 28., 15:18 | Frissítve: 2002. november 28., csütörtök 22:20

A késő eseti jelentések szerint már hat izraeli és két palesztin támadó vesztette életét az észak-izraeli Beit Shean városában, miután palesztin fegyveresek a város két pontján is lövöldözésbe kezdtek. A szemtanúk szerint a támadók öngyilkos merényletre készültek, bombájuk azonban csődöt mondott.

Öt izraeli és két palesztin támadó halt egy lövöldözésben az észak-izraeli Beit Shean városában. Három palesztin fegyveres a városi buszpályaudvaron kezdett lövöldözni, majd a Likud párt egyik helyi irodájánál nyitottak tüzet a párt miniszterelnök-jelölt választására várók között - jelentette a BBC.

Robbantani akartak

A három támadó közül kettőt az utcán kialakult tűzharcban lelőttek. A harmadik támadó egy közeli épületben barikádozta el magát "szorványosan lövöldözik" - mondta el a rendőrség képviselője az AP-nek. A terroristák öngyilkos merényletre készültek, egyikük robbanóanyagot erősített a testére. A bomba azonban nem robbant fel, feltehetőleg ezért kezdtek lövöldözésbe. A merényletért az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terroristacsoport, Arafat Fatah nevű mozgalmának szövetségese vállalta a felelősséget.

Csütörtökön este meghalt az észak-izraeli Beit-Seánban végrehajtott terrorista akció egyik súlyos sérültje, s ezzel hatra emelkedett a támadás halálos áldozatainak száma - közölte este a jeruzsálemi közszolgálati rádió. Az este elhunyt személyen a helyi kórházban műtétet hajtottak végre, sérülései azonban olyan súlyosak voltak, hogy életét nem sikerült megmenteni. A rádió beszámolója szerint az akciót követően huszonegy személyt szállítottak kórházba, s közülük háromnak az állapota még mindig nagyon súlyos.

Elítélte a csütörtöki merényleteket a francia és a palesztin elnök. A palesztin hatóság Rámalláhban kiadott esti közleménye élesen elítélte a beit-seáni terrortámadást. A szöveg rámutat: az izraeli polgári személyek ellen elkövetett támadások és pokolgépes merényletek nem szolgálják a palesztin nép ügyét, ehelyett csak az izraeli szélsőségesek malmára hajtják a vizet. -

Saron esélyes

A Likud párt irodáiban csütörtökön a párt miniszterelnök-jelöltjének megválasztása zajlik. A választáson három politikus, Binjamin Netanjahu, Ariel Saron és Moshe Feiglin indul. Az előrejelzések szerint Saron jelenlegi miniszterelnök húsz százalékkal szerezhet több szavazatot jelenlegi külügyminiszterénél, a radikálisabb Netanjahunál.

A zsidó "szent háborút" hirdető, ultrajobboldali Feiglin gyakorlatilag esélytelen, legfeljebb a voksok két százalékát szerezheti meg.

hirdetés

N; N;
hirdetés