Külföld

Bush leépítené Arafatot

2002. 06. 25., 16:37 | Frissítve: 2002. június 25., kedd 17:20

Új vezetők megválasztására szólította fel a palesztinokat Bush hétfőn, amivel óriási felháborodást váltott ki a palesztin vezetők között. A palesztinok szerint nem Washington dolga, hogy eldöntse, ki vezeti népüket.

A jelenlegi palesztin vezetés nem harcol a terrorizmus ellen, hanem támogatja azt, ezért egy új vezetésre van szükség - fogalmazott hétfői beszédében George W. Bush amerikai elnök. Bush felszólította a palesztinokat, hogy válasszanak új vezetőket.

Az amerikai elnök szerint a palesztinok csak akkor számíthatnak az Egyesült Államok támogatására egy átmeneti palesztin állam megteremtésében, ha egy demokratikusan választott, a korrupciót és a terrort határozottan elutasító vezetésük lesz.

Washingtoni illetékesek szerint akár 18 hónapon belül létrejöhet az ideiglenes palesztin állam, ha teljesülnek Bush feltételei.

'Bush ne avatkozzon a palesztin belügyekbe'

Beszédében Bush nem említette név szerint Jasszer Arafatot, ám palesztin illetékesek szerint egyértelmű volt, hogy az elnök a jelenlegi vezetőre céloz. Hozzátették, hogy Washingtonnak nincs joga ahhoz, hogy beleszóljon ki a palesztin nép vezetője. Szaeb Erekat palesztin miniszter szerint Bush kijelentése a palesztin vezetésről elfogadhatatlan. Megjegyezte, hogy Jasszer Arafatot demokratikus úton választották meg a palesztinok, és ezt illene Washingtonnak tiszteletben tartania.

Ahmed Abdel Rahman szerint az amerikai elnök összekeveri a terrorizmust és az Izraeli megszállás elleni ellenállást. Arafat csak annyit jegyzett meg, hogy Bush mondatai komoly segítséget jelentenek a békefolyamat előmozdításához.

Izrael: Arafat egyenlő a terrorral

Izrael üdvözölte az Egyesült Államok elnökének szavait. Ariel Saron egyik szóvivője szerint amikor a palesztinok Arafatot választják, akkor a terrort választják, és ez az öngyilkos merényletek folytatását jelenti. Bush beszédében arra is figyelmeztetett, hogy Izraelnek vissza kell vonulnia a 2000 szeptember 28-i állásai mögé.

Hadműveletek Ciszjordániában

A beszéd után pár órával izraeli tankok vonultak be a ciszjordániai Hebronba, ahol az összecsapásokban négy palesztin rendőr vesztette életét. Elfoglalták a Palesztin Hatóság főhadiszállását is, és kijárási tilalmat léptettek életbe. A hadsereg állítása szerint letartóztattak 150 személyt, és egy bombakészítő üzemet is felfedeztek, ahol az öngyilkos merényletekhez használt testre csatolható pokolgépeket is találtak. A hadművelet válasz a két legutóbbi öngyilkos merényletre, amelyekben összesen 26 izraeli vesztette életét.

hirdetés

N; N;
hirdetés