(c) 2002 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Elmaradt az öngyilkos merénylet

Vallási meggyőződésével ellentétes, kihívó álcaöltözéke miatt nem lett öngyilkos merénylő az a fiatal palesztin lány, aki a Maariv című izraeli napilapnak beszámolt a kiképzés módjáról. Az intifáda elmúlt húsz hónapjában már négy nő követett el öngyilkos merényletet, ki tehetetlenségből, ki szerelmi bánatból.

Király András (akiraly@mail.index.hu)
2002. május 31., péntek 15:51



Kihívó ruhákba kellett volna öltöznie, ezért meggondolta magát, és mégsem hajtotta végre az öngyilkos merényletet Taurija Hamamreh. A 25 éves palesztin lány börtöncellájából mesélte el történetét a Maariv című izraeli napilapnak.

A szűk ruha ellenkezett vallási meggyőződésével

Hamamrehet kiképzői az al-Aksza Mártírjainak Brigádjánál modern izraeli fiatal nőnek álcázva akarták bevetésre küldeni, hogy elkerüljék a feltünést. Azt akarták, hogy kibontva viseljem a hajamat, szűk ruhákat és napszemüveget viseljek, és hogy sminkeljem ki magam, de ez ellenkezik a vallási meggyőződésemmel - mondta el a hívő muzulmán Hamamreh a Maarivnak.

Aggasztotta, hogy a mennyországba kerül-e

Egy nappal a támadás előtt kétségei merültek fel az akció "igazságosságával" kapcsolatban. Aggasztotta az is, hogy vajon mártírként tényleg a mennyországba kerül-e, hiszen leginkább személyes okokból, szerelmi csalódása miatt vállalta az öngyilkos merénylet elkövetését. Elképzeltem, hogy gyerekeket, asszonyokat és beteg embereket is megölhetek, és eszembe jutott az is, hog mit gondolnék, ha az én családomat robbantanák fel egy étteremben - nyilatkozta a merénylőjelölt a Maarivnak.

Hamamreh ezért szándékosan lekéste az autót, ami Nabluszból Jeruzsálembe szállította volna, és helyette inkább Tulkarmba utazott nagynénjéhez. Itt végül az izraeli hadsereg titkosszolgálati jelentések alapján május 20-án letartóztatta. Amennyiben a vallási meggyőződéseivel ellentétes divatos öltözködés nem akadályozta volna meg tette elkövetésében, Hamamreh a húsz hónapja tartó második intifáda ötödik palesztin öngyilkos merénylőnője lehetett volna.

Eddig négy nő robbantotta fel magát

Az intifáda során eddig négy nő követett el öngyilkos merényletet, egyikük - miután férje elhagyta, mert nem szülhetett gyerekeket - azért, hogy bosszút álljon Izraelen a palesztinok meggyilkolása miatt. Azt gondolják, hogy tettükkel hozzájárulhatnak Palesztina felszabadulásához - nyilatkozta az öngyilkos merénylők motivációjáról Nader Said palesztin szociológus, a Bir Zeit egyetem oktatója. Ezeknek a nőknek elegük van a megszállásból, ebből a napi megpróbáltatásból, ami ellen nem tehetnek semmit - mondta el Said a Maarivnak.

Harc helyett családalapítás

Hamamreht - aki fodrász és virágkötő a polgári életben - Nabluszban képezték ki két társával, egy erre a célra kiürített apartmanban. Itt méretre szabták a bombákat, és megtanították őket a detonátor kezelésére is. Hamamreh egy közel húsz kilós bombát kapott, amit alig tudod felemelni. A derekamtól a mellkasomig ért - mesélte Hamamreh a Maarivnak. Kiképzői utasították Hamamreht, hogy amilyen gyorsan csak lehet, közelítsen meg egy nagyobb embercsoportot és robbantsa fel magát.

Arra az esetre, ha gyanússá váltam volna, szintén azt javasolták, hogy robbantsam fel magam, hogy elkerüljem a kihallgatást - mondta el a fiatal nő. Azoknak az asszonyoknak, akik harcolni akarnak a dzsihádban azt javaslom, hogy alapítsanak családot és szüljenek gyerekeket - fejezte be a Maarivnak adott interjúját a fiatal nő. Vége

az oldal tetejére