Külföld

Robbantás Jézus szülőhelyén

Izrael enni ad Arafatnak, de tárgyalni nem engedi

2002. 04. 04., 13:23 | Frissítve: 2002. április 04., csütörtök 14:46

Az izraeli hadsereg egynapos blokád után berobbantotta a betlehemi Születés templom kapuját, amely mögött mintegy száz palesztin talált menedéket a izraeli tankok elől. A templomba - amelyet a hiedelem szerint Jézus születési helyén emelték - a korábbi hírekkel ellentétben nem fegyveresen rontottak be a palesztinok, hanem az apácák engedték be őket önként a fegyvertűz elől.

Az izraeli hadsereg berobbantotta csütörtökön délelőtt Betlehemben a Születés templomát magába foglaló épületegyüttes egyik épületének súlyos kapuzatát. Az AP értesülése szerint a templom szentélyrészének kis hátsó kapuját robbantották fel az izraeliek, majd belőttek a nyíláson a benn tartózkodó fegyveres palesztinokra.

Náblusz tankgyűrűben

Dzsenin, Betlehem és Szalfit után Náblusz és Tulkarem is teljes izraeli ellenőrzés alá került a palesztin önkormányzati területen. Izraeli harckocsik megszállták csütörtökön délelőtt a legnagyobb ciszjordániai város, Náblusz központját. Az izraeli hadvezetés tankokat vezényelt a főtérre, hogy a páncélosok sakkban tarthassák a palesztin rendőrség helyi parancsnokságát és a kormányzói hivatalt. Izraeli páncélosok állják el a 180 ezer lakosú városba bevezető utakat, s izraeli katonák foglaltak el lőállásokat a város magasabb házaiban.

Az AFP tudósítója heves lövöldözésről adott jelentést késő délelőtti helyszíni tudósításában: harckocsilövegek dörrenéseit és géppuskák kereplését hallotta. A palesztin erők kézi lőfegyverekkel és kézigránátokkal védekeznek a nagy túlerő ellen. Szemtanúk beszámolói szerint az izraeli tankok megközelítették azt a városnegyedet, amelyben a város fegyveres védői hevenyészett barikádokat építettek a páncélosok előrenyomulásának megállítása végett. Mahmud al-Alloul, Náblusz kormányzója azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy az izraeli katonák nem engedik be a városba a mentőautókat sem, így nem lehet elszállítani a sebesülteket és a holtakat.

Marhahúskonzerv Arafatnak
Az izraeli hadsereg ellátja élelemmel és gyógyszerrel a rámalláhi hivatalába beszorított, körülzárt palesztin elnököt, Jasszer Arafatot. Arafat és környezete - a hivatalos izraeli közlés szerint - legutóbb szerdán kapta meg "fejadagját" (sajt, szardíniai, tonhal, ásványvíz, kávé) az izraeli hadsereg élelmiszerraktáraiból. Izraeli lapjelentések szerint az ostromgyűrű első napjaiban rosszabb koszton tartották a palesztin elnököt és munkatársait, mert az akkori ellátmány fő eleme az izraeli katonák körében általánosan utált egyenkoszt, a marhahúskonzerv volt.

Arafat nem tárgyalhat

Az EU-tagországok külügyminiszterei csütörtökön magas szintű küldöttséget menesztettek a Közel-Keletre - Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Josep Piqué spanyol külügyminiszter személyében -, hogy megpróbálják elérni az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos legutóbbi ENSZ BT-határozat tiszteletben tartását.

Egyetlen magas rangú palesztin felelős sem találkozik az Európai Unió csütörtökön a Közel-Keletre érkező küldöttségével, ha az európai delegáció nem tárgyalhat Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével - jelentette be Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló a CNN hírtelevízióban. Izrael korábban értésre adta, nem teszik lehetővé a hadsereg gyűrűjében lévő Arafatnak, hogy találkozzon az EU-küldöttséggel.

Határincidensek a libanoni Sebaa-nal

Izrael a jövőben "nagyon keményen visszavág" a libanoni siíta Hezbollah milíciának, ha bármikor újabb támadást indít - közölte egy felelős izraeli személy közölte az izraeli biztonsági kabinet csütörtöki ülése után. A biztonsági kabinet az izraeli-libanoni határon kialakult újabb súlyos feszültséggel foglalkozott. A térségben az elmúlt hetekben megnövekedett a feszültség, az iráni támogatást is élvező Hezbollah fegyveresei a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák térségében többször összecsaptak az izraeli katonákkal.

Csütörtökön az izraeli hadsereg ismét tüzérségi lövedékeket lőtt ki a libanoni-szíriai határon fekvő, de izraeli megszállás alatt lévő Sebaa falura. A 155 milliméteres lövedékek lakatlan területre estek - tette hozzá az AFP hírügynökség. A Hezbollah már szerdán izraeli radarállásokat támadott a térségben, kiváltva az izraeli hadsereg azonnali ellencsapását.

hirdetés

N; N;
hirdetés