Külföld

A szeptember 11-e gyakorlat

2002. 08. 23., 13:05 | Frissítve: 2002. augusztus 23., péntek 13:40

Mit kell tenni, ha egy repülőgép toronyházba csapódik - erre a kérdésre kereste a választ az egyik amerikai nemzetbiztonsági szolgálat szimulációs gyakorlata 2001. szeptember 11-én. Az akció szervezője nem is sejthette, hogy a felvázolt forgatókönyv percekkel a gyakorlat kezdete után valóra válik.

Különös egybeesés - értékelte az amerikai kormányzat az egyik nemzetbiztonsági szolgálat katasztrófavédelmi gyakorlatának tervét. A Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) azt szimulálta volna, amikor egy sugárhajtású kisgép becsapódik a hivatal egyik toronyépületébe. A gyakorlatot 2001. szeptember 11-ére tervezték - jelentette az AP.

Percre pontosan

Az NRO gyakorlatán a kisgép nem terrortámadás, hanem műszaki hiba miatt csapódott volna a hivatal a washingtoni Dulles reptértől néhány kilométernyire fekvő négy toronyépületének egyikébe - írja az AP. Az NRO vezetői azt kívánták vizsgálni, vajon hogy reagálnának a dolgozók a vészhelyzetre - mondta el Art Haubold, az NRO szóvivője. A gyakorlat során természetesen nem használtak repülőt, csak lépcsők lezárásával szimulálták a gép becsapódását.

"Hihetetlen véletlen, hogy pont ezt gyakoroltuk. Természetesen amint értesültünk a valóságos eseményekről, lefújtuk a gyakorlatot" - mondta Haubold. További egybeesés, hogy az American Airlines 77-es járata, mely később a Pentagonba csapódott, ötven perccel a gyakorlat kezdete előtt szállt fel a Dulles reptérről. A gép másfél óra múlva zuhant le.

Megvalósult forgatókönyv

Az eset a közeljövőben megtartandó nemzetbiztonsági konferencia beharangozó anyagából derült ki. A konferencián beszédet mondó, az NRO stratégiai osztályát vezető John Fulton CIA ügynököt bemutató anyag szerint "2001. szeptember 11-e reggelén Fulton és csapata egy repülőgép toronyépületbe csapódásakor fellépő vészhelyzetre adott választ kutató szimulációt hajtott végre. Nem is sejthették, milyen tragikusan válik valóra még aznap a tervben leírt forgatókönyv." - ídézi az AP a beharangozót.

Az NRO az amerikai kémműholdak irányításáért felel, személyzetének nagy része a hadsereg vagy a CIA szolgálatában áll.

hirdetés

N; N;
hirdetés