Külföld

Düh és keserűség a titkosszolgálatok csődje miatt Amerikában

Kongresszusi vizsgálóbizottság felállítását követelik a demokraták

2002. 05. 17., 11:08 | Frissítve: 2002. május 17., péntek 13:22

Hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban Bush csütörtöki bejelentése arról, hogy voltak titkosszolgálati jelentések az Egyesült Államok ellen készülő terrortámadásokról. A demokraták kongresszusi vizsgálóbizottság felállítását követelik, a republikánus szenátorokat is aggasztja a jelentés késői nyilvánosságra kerülése. Cheney alelnök szerint egy vizsgálat csak akadályozná a titkosszolgálatok munkáját - bár azok már a támadás előtt sem működtek együtt.

Nagy felháborodást váltott ki Egyesült Államok szerte a Bush kormányzat csütörtöki bejelentése arról, hogy rendelkeztek előzetes információkkal készülő terrortámadásokról szeptember 11-e előtt. A kormányzati tisztviselők szerint azonban a géprablásokról szóló jelentésekből nem lehetett olyan komolyságú fenyegetéssel számolni, mint amilyen a World Trade Center ikertornyainak lerombolása.

Nem működtek együtt a titkosszolgálatok

Bush népszerűségének vége
Amerika nyolc hónapon át csak lábujjhegyen kerülgette a szeptember 11-ével kapcsolatos legkellemetlenebb kérdést: vajon a Bush kormányzat elmulasztotta-e, hogy a birtokában lévő bizonyítékok alapján lépéseket tegyen a modern idők legsúlyosabb terrorista támadásának megelőzésére - írja a londoni Independent. A cikk aláhúzza, a demokraták eddig kerülték, hogy nyíltan támadják az elnököt, akinek támogatottsága 70%-os a választók körében, ami rendkívüli szint normális körülmények között. Eddig hazafiatlannak számított egyáltalán megkérdőjelezni azt, ahogyan Bush kezeli a "terrorizmus elleni háborút" - írja az Independent. Most viszont - folytatja a cikk - a demokraták megérezték, hogy a szeptember 11-i események kezelésében olyan hibát találtak, amelyet nyugodtan kihasználhatnak. (BBC)
Visszatekintve borzalmasnak tűnik, amikor a jelentéseket kaptuk azt gondoltuk, egészen másfajta fenyegetéssel állunk szemben - nyilatkozta Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A New York Times információi szerint a titkosszolgálatok munkatársai rendelkeztek a szükséges információkkal, azok azonban soha nem voltak rendszerezve, mert a titkosszolgálatok (az FBI-hoz tartozik a belföldi elhárítás, a CIA a nemzetközi felderítésért felel, az NSA - melynek létét sokig tagadták - egyfajta csúcsszervként szolgál) nem osztották meg egymással információikat.

Az elnökhöz tavaly augusztus 6-án eljuttatott titkosszolgálati jelentés - miszerint az al-Kaida gépeltérítésekre készül, az amerikai börtönökben büntetésüket töltő muzulmán fanatikusok szabadon engedését kikényszerítendő - egy brit forrás 1998-as jelentésén alapult. A jelentést sem az FBI, sem a CIA nem erősítette meg - írja az amerikai napilap. Sajtótájékoztatóján Rice tagadta, hogy a titkosszolgálatok kudarcot vallottak volna. Az Egyesült Államok sikeresen megakadályozta a római, törökországi és párizsi amerikai célpontok elleni támadásokat - hozta fel példaként a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Cheney nem örül a vizsgálatnak

Dick Cheney
A titkosszolgálatok szeptember 11-ét megelőző teljesítményét a szenátus és a képviselőház közös vizsgálóbizottsága elemzi majd. A Fehér Ház jelezte együttműködési készségét a bizottsággal - írja a CNN. Dick Cheney amerikai alelnök elutasította a kormányzatot ért demokrata kritikákat, mondván a kongresszusi képviselők kritikája "teljes mértékben felelőtlen és méltatlan a nemzeti vezetőkhöz egy háborús helyzetben". Bob Graham, a szenátus nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a titkosszolgálatok nem vizsgálták kielégítően a terrorista fenyegetést. Cheney szerint a titkosszolgálatok hibáinak kongresszusi vizsgálata a szeptember 11-i merénylethez hasonló akciók megelőzését fenyegetné.

A republikánusokat is aggasztja a sokáig elhallgatott probléma

Azok, akik családtagjukat vesztették el a terrortámadás során, Amerika szerte felháborodásukat fejezték ki. Szégyen, hogy nem figyelmeztették az amerikai népet - nyilatkozta a CNN-nek az egyik áldozat férje. Rice szerint az, hogy a kormányzat nem figyelmeztetett, jogos és igazolt döntés volt. Sem a támadás helyét, sem idejét, sem módját nem ismertük, senki sem állította volna le a teljes polgári légiközlekedést ezeknek az információknak a hiányában - nyilatkozta a nemzetbiztonsági tanácsadó.

A szenátusi nemzetbiztonsági bizottság legmagasabb rangú republikánus képviselője, Richard Shelby szenátor szerint a kormányzatnak már korábban nyilvánosságra kellett volna hoznia a figyelmeztetéseket. Aggaszt, hogy ilyen sokáig vártak ennek nyilvánosságrahozatalával - nyilatkozta a republikánus szenátor a CNN-nek. Shelby azonban elismerte, hogy a bizottsági tagokhoz is eljutottak hasonló figyelmeztetések. Graham, a bizottság demokrata elnöke elmondta, hogy sokkal kevésbé részletes információkat kaptak annál, ami az elnöki stábhoz jutott el, és sohasem kapott jelzést lehetséges géprablásokról.

hirdetés

N; N;
hirdetés