Külföld

Pláza

A szállítási díj visszajár!


A képviselőház felhatalmazta Busht az Irak-ellenes háborúra

2002. október 10., csütörtök 23:03

Az amerikai képviselőház csütörtök este felhatalmazta George Bush elnököt, hogy katonai erőt alkalmazzon Irak ellen.

A nagy többséggel elfogadott határozat támogatja az elnök diplomáciai erőfeszítéseit az Egyesült Nemzetek Szervezetében az iraki tömegpusztító fegyverek felszámolására. Egyúttal felhatalmazza őt az Egyesült Államok fegyveres erőinek a bevetésére, ha azt szükségesnek és megfelelőnek ítéli az ország nemzetbiztonságának védelmére az Irak jelentette folytatódó fenyegetéssel szemben, illetve az ENSZ Irakkal kapcsolatos biztonsági tanácsi határozatai végrehajtásának a kikényszerítésére.

Az elnöknek 60 naponként jelentést kell tennie a kongresszusnak a katonai erő alkalmazásának fejleményeiről.

A képviselők 296 szavazattal 133 ellenében fogadták el a határozatot. A demokratákat megosztotta a vita az elnöki felhatalmazásról, a tervezetre 81-en mondtak igent, míg 126-an ellenezték. ű

Richard Gephardt, a képviselőház demokrata kisebbségének a vezetője, a Fehér Ház és a képviselőház kompromisszumos határozattervezetének egyik formálója úgy vélte, hogy a határozat a lehető legjobb lehetőséget adja a diplomácia számára a konfliktus megoldására. Nancy Pelosi, a demokraták második számú vezetője a képviselőházban úgy vélte, hogy egy esetleges háború Irakkal aláásná a terrorizmus elleni harc érdekében George Bush elnök által létrehozott nemzetközi koalíciót.

A szenátus várhatóan késő este vagy pénteken szavaz a felhatalmazásról, miután 75/25 arányban csütörtökön úgy döntött, hogy korlátozza a vitát. A szavazást errol azután ejtették meg, hogy Tom Daschle, a szenátus demokrata többségének a vezetője bejelentette, hogy támogatja a határozattervezetet, amelyet a Fehér Ház dolgozott ki kongresszusi vezetőkkel, de amellyel szemben neki korábban fenntartásai voltak. A rivális határozattervezetek a vita során már korábban elvéreztek.

hirdetés

hirdetés