(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Hagyjátok békén Nostradamust!

Szeptember tizenegyedike óta tucatnyi olyan e-mailt kaptam (többnyire levelezőlistákon), amelyekben a New York-i eseményekkel kapcsolatban Nostradamus próféciáit idézgetik. A levelek eddig kivétel nélkül kamu próféciákat közöltek, és a számuk napról napra egyre emelkedik. Ennek a hülyeségnek valószínűleg semmilyen eszközzel sem lehet gátat vetni, de azért megpróbálom.

Kilroy (Kilroy@axelero.hu)
2001. szeptember 18., kedd 1:07



Leegyszerűsítve a tényeket, kijelenthetjük, hogy Nostradamus 1000 (egyezer), egyenként négysoros, verses próféciát írt, ezeket tíz, egyenként százas csoportba sorolta és precízen megszámozta. (A valóságos helyzet ennél hangyányit bonyolultabb, de nem torzítjuk el túlságosan a valóságot, ha a fenti megállapításból indulunk ki.) A százas csoportosítás miatt a jövendöléseket centuriáknak szokás nevezni.

A számozás szorosan hozzátartozik a szöveghez, tehát ha olyan Nostradamus-idézettel találkozunk, amelynek elején nem áll ott a megjelölés (például: X/72, amely a tizedik százas csoport hetvenkettedik jóslatát jelenti), arra gyanakodhatunk, hogy hamisítvánnyal állunk szemben. A hamisítvány szerzője nem akarja, hogy utánanézzünk a szövegnek. Arra számít: senki sem fog nekihasalni a négyezer verssornak, hogy kibogarássza, van-e ilyen valóban.

Csakhogy némelyik mostani hamisítvány azonnal leleplezi magát, mert például a 2001-es év megjelölésével kezdődik. Nostradamus szándékosan homályosan fogalmazott, és a homályt azzal is fokozta, hogy rendkívül ritkán említett konkrét évszámot. A nagyon kevés megnevezett évszám közül túlvagyunk már a legutolsón is: ez 1999 volt.

Épp a fent megnevezett X/72. jövendölésben olvasható: "L'an mil neuf cents nonante neuf sept mois / Du ciel viendra un grand Roy d'effrayeur...", vagyis: az 1999-es év 7. hónapjában az égen ejön a rettegés nagy királya. Ez nyilván a teljes napfogyatkozásra utal (amely nem a hetedik, hanem a nyolcadik hónapban történt ugyan, de Nostradamus nem számíthatott arra, hogy a pápa naptárreformot rendel el, és ennek kapcsán tíz-egynéhány nap eltűnik a történelemből).

Nem állítom, hogy az utóbbi napokban figyelmesen végigolvastam Nostradamus összes centuriáját, de vettem a fáradságot, és átfutottam kivétel nélkül mindegyiket. Sehol sem találtam olyan motívumokat, amelyeket az újabban felbukkant álpróféciákban olvashatni. Napnál világosabb: egyesek úgy akarnak ötpercnyi izgalmat kelteni, kétes értékű hírnévre szert tenni, hogy Nostradamus vállára kapaszkodnak.

Ezennel arra kérek mindenkit, aki e sorokat olvassa, hogy hagyjuk békén szegény Nostradamust. Van elég baj enélkül is. Vége

az oldal tetejére