Külföld

Antraxot találtak az NBC videoszalagján

2001. 11. 05., 12:56 | Frissítve: 2001. november 05., hétfő 14:02

Lépfene-baktériumokat találtak az NBC amerikai tévétársaság egyik videoszalagján, melyet a New York-i polgármesteri hivatalba küldtek. Szakértők szerint továbbfertőzés történt, s a kazettára a tévétársasághoz szeptember 18-án küldött lépfenespórákkal fertőzött levélről került az antrax.

Elenyésző mennyiségben lépfene-baktériumokat találtak az NBC egyik videoszalagján, amelyet az amerikai tévétársaság küldött a New York-i polgármesteri hivatalba. Rudolph Giuliani polgármester szerint nincs ok aggodalomra, egyelőre nem bizonyosodott be, hogy bárki megfertőződött volna a városháza négy-öt munkatársa közül, akik megérintették a videoszalagot tartalmazó csomagot - tudta meg az MTI.

Továbbfertőzésről lehet szó

Egészségügyi szakemberek szerint a szalag az NBC-székházba szeptember 18-án küldött levéllel hozható összefüggésbe, amelybe lépfenespórákkal fertőzött port szórtak. A levelet a New Jersey állambeli Trentonban adták postára. A szakértők csaknem teljesen biztosak abban, hogy továbbfertőzés történt, nem új fertőzésről van szó.

A legutóbbi vizsgálatok kis mennyiségben antraxbaktériumokat mutattak ki a washingtoni veteránkórház postázóhelyiségeiben is, de nem valószínű, hogy a betegek megfertőződtek. A postázót már szerdán lezárták fertőtlenítésre, az ott dolgozó alkalmazottak óvintézkedésként október 25. óta antibiotikumokat szednek. A kórház 250 betegét megfigyelés alatt tartják.

A szenátusi épületet gázzal sterilizálják

A washingtoni Capitoliumban hétfőn megnyitják a Longworth képviselőházi épületet, bár a három iroda, amelyben lépfenére bukkantak, továbbra is zárva marad. Az ugyancsak fertőzött Hart szenátusi épületet klórdioxid gázzal fogják sterilizálni.

hirdetés

N; N;
hirdetés