Külföld

Lépfenével fertőzött levelet kapott az amerikai szenátus

Kapcsolatot találtak a lépfene és a terrortámadás között

2001. 10. 15., 18:32 | Frissítve: 2001. október 15., hétfő 19:57

Bush elnök bejelentette, hogy vélhetően lépfenével fertőzött levelet kézbesítettek a szenátus egyik tagjának. A floridai nyomozó hatóságok olyan szálra bukkantak, amely közvetlen összefüggést sejtet a lépfene-megbetegedések és a szeptember 11-i merényletek között.

George Bush elnök hétfőn este, Silvio Berlusconi olasz kormányfővel közös sajtótájékoztatója közben jelentette be: vélhetően a lépfene kórokozóját mutatták ki a szenátus demokrata frakcióvezetőjének, Tom Daschle-nek az irodájába érkezett levélen. Bush elmondta, hogy a Daschle irodája által kapott postai küldemény egy port tartalmazó vastag boríték volt. Azokat, akik az irodában fizikai kapcsolatba kerültek a levéllel, intenzív antibiotikumos kezelésben részesítik. Pontos részletekről még nem tudni, de az FBI nyomoz a küldemény ügyében.

A Miami Herald című lap vasárnap megírta, hogy az amerikai Sun című lap főszerkesztőjének ingatlanügynök felesége szeptemberben két légi kalóznak adta ki bérbe egy lakását. Ugyancsak a Sunnál dolgozott az a fotós, aki október 5-én a lépfene legsúlyosabb fajtájában, a belélegzéses antraxban hunyt el. A férfi személyi számítógépének billentyűzetén megtalálták a betegség kórokozóit. Később az elhunyt férfi egyik 73 éves munkatársának szervezetében is kimutatták a kórokozót - emlékeztet az MTI.

Az antraxbaktériumok

Az FBI már vizsgálja a gépeltérítők által bérelt lakást

Az American Media vállalat dél-floridai, Boca Raton-i épületében, ahol a Sun szerkesztősége is van, több száz embertől vettek vért, és a mintákban öt embernél mutatták ki a lépfene-baktériumot. A két légi kalóz közül az egyik arra repülőgépre szállt fel, amelyik másodikként csapódott bele a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyába, a másik pedig arra a járatra, amelyik Pennsylvaniában zuhant le, amikor az utasok szembeszálltak a légi kalózokkal.

A Szövetségi Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, hogy az FBI nem von le azonnali következtetést az esetből. Talán csak véletlen egybeesésről van szó, de azért alaposan átkutatják, átvizsgálják a bérleményt.

Eddig 12-en fertőzödtek meg

Rudolph Giuliani New York-i polgármester szerint újabb három New York-i lakost - egy rendőrt és két labortechnikust - kezelnek antibiotikummal, miután lépfenével fertőzött borítékhoz értek. Giuliani szerint antraxspórákat találtak az orrukban és a bőrükön, ám ez nem jelenti azt, hogy megbetegedtek volna. Mindhárman azt a borítékot fogták meg, amelyet az NBC televíziós társaság egyik - később megfertőződött - munkatársának küldtek. A BBC szerint szeptember 11-e óta 15-en fertőzödtek meg a lépfene-baktériummal - egyikük, egy floridai újság munkatársa, meghalt.

Az amerikai lépfene-fertőzés története

Október 5. péntek: Meghal az első antraxbaktériummal fertőzött amerikai. Bob Stevens a The Sun bulvárlap fotósa volt.

Október 8. hétfő: A The Sun irodaépületében, az American Media Inc.-ben dolgozó 73 éves Ernesto Blanco levélhordónál is kimutatják a fertőzést.

Október 10. szerda: Az FBI szerint az irodaépületben talált lépfene baktériumát az 1950-es években egy iowai laboratóriumban fejlesztették ki.

Október 11. csütörtök: A hatóságok Floridában egy újabb lépfenével fertőzött személyt fedeztek fel. A 35 éves nő szervezetében már kialakult a betegség, de kezelését még idejében elkezdték.

Október 12. péntek: Floridán kívül, New Yorkban is felfedeztek egy antraxfertőzöttet: a fiatal nő az NBC hírtelevízió alkalmazottja volt.

Október 13. szombat: A Nevada állambeli Renóban, a Microsoft Licensing nevű vállalat irodájába gyanús postai küldemény érkezett. Az első tesztek szerint a küldemény lépfene-kórokozóval fertőzött.

Október 14. vasárnap: További öt olyan ember szervezetében mutatták ki a lépfene-baktérium jelenlétét, akik szintén az AMI floridai épületében dolgoztak. Az NBC New York-i szerkesztőségében egy második alkalmazott szervezetében is rátaláltak az antrax bacilusára, az alkalmazottat antibiotikumokkal kezelik.

Október 15. hétfő: Újabb három New York-i lakost - egy rendőrt és két labortechnikust - kezelnek antibiotikummal, miután hozzáértek ahhoz a lépfenével fertőzött borítékhoz, amit az NBC tudósítójának küldtek. Eddig összesen tizenöt esetet regisztráltak Amerikában.

Bővebben: A lépfene dátumai

hirdetés

N; N;
hirdetés