Külföld

Lépfenepánik világszerte

Egyre több a gyanús boríték Magyarországon

2001. 10. 16., 13:31 | Frissítve: 2001. október 16., kedd 19:46

Az elmúlt három napban már több mint huszonöt esetben riasztották Magyarországon a rendőrséget gyanús boríték miatt. Amerikán kívül ugyanakkor mindeddig egyetlen egy lépfenefertőzést sem fedeztek fel, még a baktérium jelenlétét sem mutatták ki. Ennek ellenére Izraelben, Kanadában, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban is fehér port tartalmazó gyanús küldemény miatt állítottak le egy-egy intézmény működését.

Kedden reggeltől délutánig 14 különféle poranyagot és 34 gyógyszeres ampullát vizsgáltak meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) budapesti laboratóriumaiban, ám a lépfene baktériuma egyik mintánál sem volt kimutatható - jelentette ki Ütő István megbízott helyettes országos tisztifőorvos. Előfordult, hogy egy cégnél nem mertek átvenni egy keletről érkezett csomagot, ezért azt az ÁNTSZ-be küldték. A vizsgálati mintákat a katasztrófavédelmi igazgatóságok, illetve az ÁNTSZ szervezetei juttatják el a laboratóriumba.

Lépfene feliratú borítékot találtak a postai alkalmazottak a debreceni 2. számú postahivatalban - tudta meg az Index. A furcsa levélre kedden hajnalban bukkantak, és azonnal a helyszínre riasztották a rendőrséget. A levelet a katasztrófavédelmi igazgatóság az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz szállította. Amint kiderült, a levél barna port tartalmazott, és a lépfene feliraton kívül nem tartalmazott egyéb címzést vagy írást. A postai dolgozókat az ÁNTSZ megvizsgálta, őket délutánra hazaengedték.

Gyanús levelet kapott kedd délelőtt egy miskolci kiadású újság is. Szendrei Péter, az Új Hírnök főszerkesztője az Indexnek elmondta: a feladó nélküli boríték a Terror világa cikkük kivágott címét és egy sárgás port tartalmazott. A hetente tizenötezer példányszámmal megjelenő lapnál mindennaposak a fenyegetések. Szendrei Péter úgy véli, feltehetőleg most is csak szórakozik valaki. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy a vegyi felderítő csoport mérései nem mutattak ki a környezetre vagy az emberekre veszélyes anyagot a szerkesztőségben. Az ismeretlen eredetű port további vizsgálatra az ÁNTSZ laboratóriumába szállították.

A lépfenepánik Budapestre is kiterjedt: folyamatosan érkeznek a riasztások a gyanús küldeményekkel kapcsolatban. Legutóbb a Tungsram egyik üzeméhez hívták a szakembereket. Az elmúlt három napban országszerte több mint huszonöt esetben riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. Dobson Tibor hangsúlyozta: mindeddig egyetlen egy fertőzött levelet vagy csomagot sem találtak.

Oroszországot is elérte a lépfene

Harminchat személy került kórházba vizsgálatra az Oroszország szibériai területén lévő Tuvai Köztársaságban, mert lépfenével fertőzött állatokkal érintkeztek. A Mongóliával határos erzini területen 203 állatot oltottak be lépfene elleni szérummal azt követően, hogy néhány állatnál kimutatták a kórt. A Tuvai Köztársaságban 1987 óta egy lépfene-megbetegedést nem észleltek emberen. Egyelőre nincs információ arról, hogy Oroszországban bárki is kapott volna a napokban gyanús fehér port tartalmazó levelet.

Ausztriában lépfenegyanú miatt 15 levelet vettek át a hatóságok, de közülük 14 esetben már kiderítette a vizsgálat, hogy a küldeményekben lévő fehér por nem tartalmazott kórokozót - közölte kedden a bécsi belügyminisztérium. A gyanús port tartalmazó levelek ügyében minden esetben kivonultak a hadsereg nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek hatáselhárításával foglalkozó szerveinek a tartományokban állomásozó egységei.

Amerikában antraxspórákat találtak egy postán

Az Egyesült Államokban gyanús tünetek jelentkeztek két postáson a New Jersey állambeli Trentonban. Innen adták fel a fertőzött levelet az NBC New York-i székházába, illetve Tom Daschle demokrata szenátor washingtoni irodájába. Anthraxspórákat találtak a floridai Boca Raton egyik postahivatalában is. Ebben a városban van az American Media kiadóvállalat székháza. Az itt alkalmazott fotószerkesztők egyike volt a lépfeneesetek eddigi egyetlen halálos áldozata.

Bővebben: Lépfenével fertőzött levelet kapott az amerikai szenátus

Rudolph Giuliani New York-i polgármester hétfőn este bejelentette: újabb lépfene-fertőzéses esetet találtak, és az érintett ezúttal az ABC tv-hálózat egyik alkalmazottjának gyermeke.

Bővebben: Újabb tévétársaságot ért el a lépfene

Az amerikai pánikhangulatra jellemző, hogy számos repülőgép hajtott végre kényszerleszállást, illetve késleltette felszállását gyanúsnak látszó fehér porok miatt. Egyes nagyvállalatok levélosztó helyiségeiben gázmaszkos, vegyvédelmi öltözéket viselő emberek szortírozzák a postát. A hatóságok figyelmeztettek: ha ebben a légkörben valaki bármilyen ártalmatlan fehér anyagot szór el, helyez borítékba vagy ad fel postán megfélemlítési célzattal, büntetőeljárást indítanak ellene.

Amerikán kívül is terjed a pánikhangulat

Ottawában részlegesen lezárták a kanadai parlamentet, miután egy fehér port tartalmazó levelet felnyitó női alkalmazott karján kiütések jelentkeztek.

Túlélőcsomag az izraelieknek

Lépfeneriadót rendeltek el Tel-Aviv Ben Guiron repülőterén, miután egy Európából érkezett Boeing 747-es teherszállító gép terhének kirakodása közben az anyagmozgatók gyanús porra bukkantak. Jeruzsálemben kiürítették a Maariv című napilap szerkesztőségét két gyanús boríték érkezése után. Az izraeli szakemberek jelenleg több mint tucatnyi bizonytalan eredetű küldeményt vizsgálnak, miután egyre jobban tartanak attól, hogy a bioterrorista támadás kiterjedhet a zsidó államra is.

A CNN tájékoztatása szerint az izraeli kormány megkezdte ingyenes túlélőcsomagjainak osztogatását a lakosságnak. A csomag többek között egy gázmaszkot tartalmaz, továbbá vegyi támadás esetén beinjekciózandó gyógyszert is.

Liverpoolban felfüggesztették a postai kézbesítést

Felfüggesztették a postai kézbesítést kedden Liverpool központjában, miután az angliai város legnagyobb postai elosztójában fehér port tartalmazó gyanús csomagra bukkantak. Az épületet azonnal kiürítették, a rendőrség és a közegészségügyi szolgálat pedig rögtön megkezdte a vizsgálatot.

Rosszindulatú pánikkeltés Franciaországban?

Franciaországban is számos közintézményből, köztük az államkincstári hivatalból, az adóhivatalból, egy párizsi főiskoláról és az evry-i űrtudományi központból jelezték, hogy szokatlan küldeményeket juttattak el hozzájuk. Harmincnégy magánszemély is kapott ilyen küldeményeket. Riadók voltak Marseille-ben, Saint-Étienne-ben, Saint-Bieux-ben is. Bernard Kouchner egészségügyi miniszter szerint azonban eddig egyetlen lépfene-megbetegedés sem fordult elő az országban. Az eddigi laboratóriumi tesztek negatívaknak bizonyultak, és Kouchner nem zárta ki, hogy felelőtlen egyének rosszindulatú pánikkeltéséről van szó.

Belgrádban is kaptak fehér port tartalmazó levelet

Svédországban a Levi Strauss cég helyi leányvállalata riasztotta a rendőrséget, hogy gyanús, feladó nélküli levelet kapott Dubajból. Egyelőre nem tudni, hogy valóban fertőzött küldeményekről van-e szó. Belgrádban is beszállítottak két asszonyt kórházba, mert állítólag fehér port tartalmazó levelet kaptak, de a házat, amelyben laktak, nem ürítették ki.

hirdetés

N; N;
hirdetés