(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Magyar segítség az afgán-pakisztáni határon

Az afgán-pakisztáni határtól 35 kilométerre lévő Peshavárban a Baptista Szeretetszolgálat két magyar képviselője, Kovács Gábor és Szilágyi Béla a múlt hét óta próbál segíteni az Afganisztánból érkező menekülteken. Az Index kérdéseire Kovács Gábor válaszolt.

Vass Enikő (veniko@mail.index.hu)
2001. október 18., csütörtök 16:05



- Hogyan tudnak segíteni most az Afganisztánból menekülőkön?

- Az itteni munkánk két részből áll: első körben az ivóvízellátást és az orvosi segítségnyújtást szeretnénk biztosítani a menekülttáborokban. Munkánk második felében a magyar kormány és szervezetek által összegyűjtött segélyek ideszállítását és szétosztását szeretnénk megszervezni. A nagy akadály munkánkban, hogy menekülttábor gyakorlatilag nincs. Ahol meg működnek valamiféle gyűjtőközpontok, azokat nem biztonságos felügyelet nélkül látogatni.

Fotó: Caritas Internationalis
- Akkor mit tudtak tenni mostanáig?

- Szinte minden nap megbeszélések sorozatán veszünk részt. Az itt jelen lévő segélyszervezetek munkáját az ENSZ menekültügyi főhivatala koordinálja. Az egyeztetéseken sikerült elérni, hogy egy már működő menekülttábort látogassunk meg szombaton - szervezetten, hiszen a menekülő afgánok nemhogy a nyugati emberekben nem bíznak, hanem a helyi lakosságot is megpróbálják távol tartani maguktól; közbiztonság gyakorlatilag nem létezik.

- Hány ember érkezik naponta Pakisztánba?

- Hivatalosan napi 100-150 menekült érkezik, őket a pakisztáni hatóságok regisztrálják, és a segélyszervezetek gond nélkül ellátják őket. Nagyobb problémát jelentenek a zöldhatáron keresztül érkező regisztrálatlan menekültek, napi 2000-2500 ember érkezik illegálisan. Ők a hegyekben, a rokonoknál húzódnak meg, de mivel szervezetlenül érkeznek, sokan közülük betegséget hoznak be az országba, vagy meghalnak az úton.

- A pakisztáni kormány milyen szerepet vállal a menekültek megsegítésében?

- A pakisztáni hatóságok nem túl sokat segítenek. A hivatalosan a határok le vannak zárva, ha azokat megnyitják, akkor napi tízezer menekült is érkezhet. Akkor szükség lesz azokra a táborokra, melyek építését a pakisztáni kormány, késlelteti, amihez nem adják meg többek között a szükséges engedélyeket. A határtól húzódó öt-nyolc kilométeres zónában tervezzük a táborok megépítését; még nem tudni, hogy a munka mikor kezdődik el.

- Mit érzékelnek az afganisztáni támadásokból?

- Az amerikai vadászgépek naponta a fejünk felett zúgnak el, naponta halljuk-látjuk őket. A pakisztáni katonaság is jelen van az utcán, mivel az Amerika-ellenes tüntetések, pénzgyűjtés a táliboknak napi rendszerességgel történnek, a katonákat mindig egyik helyről a másikra viszik. Egyébként a helyi lakosság élete ugyanúgy folyik: nem érdekli őket túlzottan a politika, kiülnek az utcára, reggeltől alkonyatig cseverésznek, kávéznak, csereberélik az eléjük kitett termékeket - szokatlan látvány egy nyugati számára. Vége

az oldal tetejére