Külföld

Négy vádpontban ítélhetik halálra a feltételezett terroristát

Ártatlannak vallja magát az első bíróság elé állított gyanúsított

2002. 01. 02., 14:05 | Frissítve: 2002. január 02., szerda 14:31

Ártatlannak vallja magát - döntött a szeptember 11-i terrortámadásokban való bűnrészességgel vádolt A feltételezett terrorista meghallgatását példátlan biztonsági intézkedések kísérik. A vádlottat négy vádpont alapján akár halálra is ítélhetik, az eljáró bíró március végéig adott határidőt az ügyészeknek, hogy eldöntsék: kérik-e ezt.

"Moussaoui ártatlannak vallja magát minden ellene benyújtott vádpontban" - nyilatkozta Frank Dunham, a terrorcselekményekben való részvétellel vádolt francia egyik kirendelt védője. A marokkói származású, Angliában diplomázott férfit hat pontban vádolják, ezek közül négynél a kiszabható legmagasabb büntetési tétel a kivégzés, kettőnél az életfogytiglani börtönbüntetés. Leonie Brikema eljáró bíró március 29-ig adott időt az ügyészségnek, hogy az eldöntse, kéri-e a halálbüntetést.

Anyjának azt mondta, ártatlan

A vádpontok:
- Nemzeti határokon túlnyúló terrorista cselekmények elkövetésére való összeesküvés
- Légikalózkodás
- Repülőgép elpusztítása
- Tömegpusztító fegyverek használata
- Amerikai állami alkalmazottak meggyilkolása
- Amerikai nemzeti vagyon elpusztítása

Az első négy vádpontban a kiszabható maximális büntetési tétel a halálbüntetés, az utolsó kettő vádpontban az életfogytiglani börtönbüntetés. Az ötödik vádpontban - az állami alkalmazottak meggyilkolásában - az áldozatok számával azonos mennyiségű életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki Moussaouira.

Moussaoui édesanyja, aki a múlt héten érkezett meg az Egyesült Államokba, azt nyilatkozta: fia elmondta neki, hogy bizonyítani tudja ártatlanságát. Moussaoui 2001 augusztusa óta volt szövetségi őrizetben illegális bevándorlóként. Ennek ellenére a vádirat szerint részt vett a szeptember 11-i összeesküvésben. A terrortámadások után azért került a hatóságok látókörébe, mert repülőiskolába járt Minnesotában.

Mi több, John Ashcroft igazságügy-miniszter szerint Moussaoui "aktív résztvevője" volt a támadásoknak. A vádirat szerint Moussaoui ugyanazon dolgokkal foglalkozott azonos időben, mint a gépeltérítők, beleértve a repülőoktatást és az oktató-videók beszerzését. A vádirat szerint Moussaoui júliusban pénzt kapott Ramzi Bin al-Shibhtól, aki feltételezések szerint Mohammed Atta német csoportjának a tagja volt. Az FBI feltételezése szerint Bin al-Shibh lehetett a tervezett huszadik merénylő.

Bár francia, nem értette, ha franciául beszéltek hozzá

Hírügynökségi jelentések szerint Moussaouira azután terelődött a gyanú, hogy bár állítása szerint francia állampolgár, úgy tűnt, hogy nem ért franciául. A gyanút erősítette repülővezetői képzettsége, bár önállóan még nem volt képes egy gép elvezetésére. A szerdai meghallgatás alig pár kilométernyire a Pentagontól - a támadások egyik célpontjától - zajlik majd.

Az ügy fontosságát jelzi, hogy a Szenátus engedélyezni kívánja a per zártláncú közvetítését a városokban, melyeket a támadás érte. A képviselőház még nem döntött az ügyben. Korábban az oklahomai bombamerénylet tárgyalásának közvetítését engedélyezték az érintett városban.

hirdetés

N; N;
hirdetés