Külföld

Mi épül a WTC romjain?

Hat koncepció emlékhelyről, kulturális központról

2002. 07. 17., 10:01 | Frissítve: 2002. július 17., szerda 11:37

Nyilvános vitára bocsátották a szeptember 11-i terrortámadásokban megsemmisült World Trade Center újjáépítési terveit. Bár a WTC magasságát nem fogják elérni az új épületek, hatvan-hetven emeletes tornyok épülhetnek. Decemberben várhatóan győztest is hirdetnek, de az épület vélhetően a hat koncepció ötvözetéből készül el.

Hatvan-hetven emeletes irodaházak, boltok, kulturális központok és egy emlékmű épülhet a szeptember 11-i terrortámadás során romba dőlt World Trade Center helyére - derült ki a kedden nyilvános vitára bocsátott hat területrendezési tervből. Valamennyi terv a WTC-nél alacsonyabb épületek csoportjával pótolná az ikertornyok leomlásával elveszett 1,25 millió négyzetméternyi irodaterületet.

Magánzók
Az ikertornyok leomlása után nem sokkal beindult a kollektív gondolkodás a New York panorámáját meghatározó szimbólumok pótlásáról. Rengeteg magánszemély, tervező és építészeti cég közölt látványrajzokat, terveket. Ezek megvalósítására már nem kerül sor, ennek ellenére az Index rövid válogatást közöl a leglátványosabb tervekről.

Az emlékmű-kategóriában látványos és ötletes megoldás volt Fred Bernstein terve, aki a New York-i kikötőbe benyúló, a WTC magasságával azonos hosszúságú mólókat képzelt el.
A Max Protetch tervezőcég kilenc elképzelés látványtervét is elkészítette, ezek közül a két leglátványosabb az ikertornyok helyére elképzelt lángoszlopra, illetve egy füstörvényre emlékeztető toronyépületek terve.
Jose Baldo látványos oszlopszerű tornyokat, míg Ray Keim egy fénykatedrálist, hosszú csúcsos épületet képzelt el. Keim terve szerint a középső, legmagasabb torony egyfajta fényfáklyaként is működne.

Szent föld

Mind a hat terv magában foglalja az áldozatok emlékművét is, azonban csak négy (a Memorial plaza, a Memorial square, a Memorial triangle és a Memorial garden) emelné ki az ikertornyok alaprajzának lenyomatát. Ez utóbbi sok áldozat családjának egyértelmű követelése. A terrortámadásban életüket vesztettek családjai közül páran azért küzdöttek, hogy a WTC teljes 16 holdas területe emlékhelyként szolgáljon. "Az ikertornyok helye szent föld, hasonlóan Gettysburghöz és Pearl Harborhoz" - nyilatkozta az AP-nek Joseph Mauer nyugdíjas tűzoltó, aki a lányát veszítette el a terrortámadás során. Az áldozatok családai ezért egyértelműen elutasítják azt a két tervet - a Memorial park és a Memorial promenade tervét - amelyek elfednék a WTC alaprajzának lenyomatát.

A polgármesternek ötletei vannak

A hat terv egyelőre vázlatos, nem részletes építészeti terv. A hat változat közül decemberben választják majd ki a megvalósításra kerülőt. "Ez a párbeszéd kezdete, a következő lépés, hogy bevonjuk a közvéleményt a döntéshozatalba a lehető legtöbb nyilvános fórumon" - jellemezte a terveket Matthew Higgins, a Dél-Manhattani Fejlesztési Tanács (LMDC) szóvivője az AP-nek. Michael Bloomberg, New York polgármestere is hasonlóan vélekedett. "Vannak ötleteim az újjáépítésről, ezeket megírom a tervezőknek" - mondta, és erre bíztatott másokat is.

Múzeum és opera is lehet

A legtöbb terv magában foglalja a terület kulturális célú hasznosítását is. Az elképzelések szerint az épületekben kapna helyet a New York Múzeum és a városi opera is. A 16 holdas területen nem épülnének lakóépületek, a környező, egykor a WTC komplexum részét képező irodaépületek némelyikét egyes tervek szerint lakóházakká alakítanák. A terrortámadás során a környező irodaházak némelyike olyan mértékben károsult, írja az AP, hogy a mai napig lakhatatlan.

A terveket az LMDC és a terület tulajdonosa, a New York/New Jersey Kikötői Hatóság (NY/NJPA) bocsátja nyilvános vitára. Szombaton egy gyűlésen a várakozások szerint ötezer ember vitatja meg a terveket. Szeptemberig három pályázatot választanak ki, a végső döntést decemberben hozzák majd meg. A végső terv valószínűleg a hat pályamű ötvözete lesz, mondta Allen Morrison, az NY/NJPA szóvivője az AP-nek. A terveket a Bever Blinder Belle építészeti vállalat készítette elő, a cég referenciamunkái között található a New York-i központi pályaudvar és a Grand Central Terminal felújítása is.

Vegyes fogadtatás
A tervek fogadtatása vegyes volt, a kritikusok szerint túl sok irodahelységet zsúfolnak a "megszentelt" területre, ráadásul fantáziátlanul teszik. A tervek támogatói viszont úgy vélik, hogy a pályaművek megfelelnek a két legfontosabb igénynek: nagyszabású központot alakítanak ki, és megrázó emlékművet állítnak annak a 2813 embernek, akik a romok alatt lelték halálukat.
"Ezek a tervek nem a kezdeti ötletelésről, vad víziókról szólnak, hanem megmutatják, hogy mi minden történt eddig" - vélekedett a pályaművekről Kathryn Wilde, a New York City Partnership, egy helyi üzletembereket tömörítő szervezet vezetője. Az építészek azonban csalódottak: a koncepciókat egy kaptafára készültnek érzik. "Nem elég nagylelkűek, nem elég merészek, nem elég nagyok" - vélekedett Mitchell Moss, a New York University városépítészeti intézetének vezetője. Ugyancsak a merészséget kérte számon Alfredo Andia, a Florida International University professzora.
AZ áldozatok családtagjait a sok kereskedelmi és irodai felhasználású tér zavarja, illetve nem találják megfelelőnek az emlékmű nagyságát. "Ha építenénk egy csodaszép emlékművet, azt biztosan meglátogatnák az emberek. Ha boltokat építünk, akkor nem vagyok benne biztos" - nyilatkozta az AP-nek Monica Iken, aki férjét veszítette el a terrortámadás során. Szerinte az áldozatok családtagjainak teljesen elfogadhatatlan volna egy olyan terv, amelyik nem hagyja érintetlenül a leomlott ikertornyok alaprajzának lenyomatát.
hirdetés

N; N;
hirdetés