Külföld

Szaúd-Arábiában is ellenséget látnak

Befagyasztanák a szövetséges vagyonát

2002. 08. 06., 11:27 | Frissítve: 2002. augusztus 06., kedd 12:31

Intézzenek ultimátumot Szaúd-Arábiához: vagy leállítja a terrorista szervezetek és a muzulmán szélsőségesek támogatását, vagy lefoglalják az Egyesült Államok területén található olajmezőit, valamint pénzügyi befektetéseit - hangzott el a Pentagon egyik legfontosabb tanácsadó testületének, a Védelmi Politikai Tanácsnak júliusi ülésén. Szaúd-Arábia az Egyesült Államok egyik legfontosabb stratégiai szövetségese a Közel-Keleten.

"A szaúdiak a terrorizmus támogatásának minden szintjén aktív szerepet vállalnak, a tervezéstől a finanszírozásig, a vezetőktől az egyszerű harcosokig, az ideológusoktól a rajongókig" - hangzott el a Védelmi Politikai Tanács július 10-i tájékoztatóján a Washington Post című lap értesülései szerint. A Rand intézet munkatársa, Laurent Murawiec összeállította tájékoztató szerint Szaúd-Arábia "támogatja az amerikaiak ellenségeit és támadja szövetségeseit". A tájékoztató utolsó oldala egyenesen a "Gonosz magjának, a fő kezdeményezőnek, a legveszélyesebb ellenségnek" nevezi a közel-keleti államot.

A szaúdi probléma

Bár a tájékoztatón elhangzottak nem azonosak sem a DPB, sem a kormányzat hivatalos álláspontjával - mely továbbra is jelentős közel-keleti szövetségesének tartja Szaúd-Arábiát -, azonban olyan nézeteket képvisel, melyek egyre népszerűbbek Bush kormányában, különösen Dick Cheney alelnök környezetében. A szaúdiakról alkotott vélemény gyorsan változik a kormányzatban, mivel egyre többen ismerik fel, hogy "Szaúd-Arábia problémát jelent" - mondta el egy kormányzati tisztviselő a Washington Postnak.

A szaúdiakkal ellenséges elemzés összefüggésben állhat az Irak ellen tervezet katonai akcióval is - véli a lap - hiszen sokan gondolják, hogy egy iraki rendszerváltás felgyorsítaná a szaúdi demokratizálódási folyamatot is. Ez utóbbi álláspont különösen népszerű egyes új-konzervatív gondolkodók körében, akik szerint Husszein bukása után Irak lehetne az Egyesült Államok fő olajszállítója, így Szaúd-Arábiára gazdasági nyomást lehetne gyakorolni.

Lefoglalná a szaúdi vagyont

Az elemzést készítő Murawiec azonban ennél is tovább menne. Tájékoztatójában nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a közel-keleti országot Egyesült Államok-béli javainak lefoglalásával kényszerítsék rá az országban elhangzó Amerika- és Izrael-ellenes vélemények elhallgattatására, valamint a "terroristákat támogató hálózatok - beleértve a szaúdi titkosszolgálatot is - elleni nyomozásra". Ennek érdekében akár a szaúdi tulajdonban lévő amerikai olajmezők lefoglalását sem tartja elképzelhetetlennek Murawiec.

Bagdad a Közel-kelet kapuja

"A Közel-keletre Bagdadon át vezet az út" - nyilatkozta egy, a Post jellemzése szerint héja beállítottságú kormányzati tisztviselő. "Sem a tájékoztató, sem a DPB tagjainak reagálásai nem tükrözik a védelmi minisztérium nézeteit" - igyekezett a fentiekkel szemben kijelenteni Victoria Clark, a minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a szaúdiak az amerikaiak "régi szövetségeseiként teljes mértékben együttműködnek a terror elleni háborúban, az Egyesült Államok kormányzatának legnagyobb megelégedésére".

Szaúd-Arábia amerikai nagykövete nem vette túl komolyan a tájékoztatón elhangzottakat. "Ez csak egy sekélyes, a tényekkel mit sem törődő kísérlet - mondta - Hiába ismétlik sokat a hazugságokat, attól még nem lesznek igazak." Hasonlóan vélekedett Adel al-Dzsubír, Abdullah koronaherceg külpolitikai tanácsadója szerint. "Ezek a nézetek a valóságot tagadják" - nyilatkozta a Postnak.

Egyre népszerűbb vélemény

A DPB ülésének kéttucatnyi résztvevője közül egyedül Henry Kissinger egykori külügyminiszter fejezte ki tiltakozását az elhangzottakkal szemben. "A szaúdiak Amerika-pártiak, egy bonyolult térségben tevékenykednek, és mi képesek vagyunk kezelni a helyzetet" - mondta Kissinger. Eliot Cohen, a John Hopkins egyetem katonai stratégiai szakértője szerint azonban egyre több ember gondolkodik Murawiechez hasonlóan.

hirdetés

N; N;
hirdetés