Külföld

Bizonyítékok megsemmisítésével vádolják az amerikai hadsereget

2002. 07. 29., 17:11 | Frissítve: 2002. július 29., hétfő 17:35

A közel ötven áldozatot követelő téves amerikai bombatámadás bizonyítékainak megsemmisítésétől tart az afgán kormány. Aggodalmait alátámasztja az esetet vizsgáló ENSZ bizottság előzetes jelentése, ami bizonyítékok megsemmisítésével vádolja az amerikaiakat. A világszervezet kabuli szóvivője szerint a jelentés állításait egyelőre még bizonyítékokkal nem támasztották alá.

A bizonyítékok megsemmisítése elleni figyelmeztetést adott ki az afgán kormány, miután az ENSZ az amerikaiak közel 50 áldozatot követelő téves bombatámadását vizsgáló előzetes jelentésében írtak szerint amerikai tisztek tárgyi bizonyítékokat vittek el a támadás helyszínéről - írja a BBC. Az amerikai csapatok megtisztították a terepet, elvitték a repeszeket és a golyókat, eltörölték a vérfoltokat - írja az ENSZ-jelentés.

Nincs bizonyíték az amerikai gépet ért támadásra

A jelentés szerint semmi nem támasztja alá az amerikaiak azon állítását, hogy a bombatámadást végrehajtó gépek a földről ellenük intézet támadásra válaszoltak. Az afgán kormány állítása szerint a támadásban 48 ember vesztette életét és több mint százan megsebesültek. Az esetet kivizsgáló amerikai tisztek órákon belül a helyszínre érkeztek, ahol fényképeket, filmfelvételeket készítettek.

Az afgán külügyminisztérium szerint még korai lenne kijelenteni, hogy bárki is megpróbálta eltusolni a bombázás ügyét, azonban figyelmeztetett arra is, hogy amíg a nyomozás zajlik, addig senki se kíséreljen meg bizonyítékokat eltüntetni. Az ENSZ afganisztáni missziójának szóvivője igyekezett hangsúlyozni, hogy az idézett jelentés még csak egy tervezet, a benne foglalt állításokat még nem tudják megfelelően alátámasztani. A kabuli amerikai nagykövetség nem kívánta kommentálni a jelentést a BBC-nek.

hirdetés

N; N;
hirdetés