(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
AC-130 Spectre csatarepülőgép

A csatarepülőgép koncepciója a II. világháborúban született. Olyan - általában közepes méretű - gépeket alkalmaztak ebben a szerepben, amelyek fedélzeti fegyvereikkel és bombáikkal hatékonyan, pontosan és a földi segítségkérés paraméterei alapján tudtak csapást mérni az ellenséges csapatokra. A német oldalon főleg a Ju-87 Stuka zuhanóbombázók, a szovjeteknél az Il-2 Sturmovik csatagépek játszották a mandzsettából előhúzható Jolly Joker szerepét. Mind a gyalogság, mind a páncélosok ütközeteiben döntő jelentőségük volt a kemény célpontokat felülről, váratlanul megsemmisítő repülőgépeknek.

()
2001. október 17., szerda 17:41



Az amerikai Spectre szembeszökő különbségeket mutat a hagyományos csatagépekhez képest. A gépet a C-130-as teherszállítóból alakították ki, tehát méretei messze felülmúlják a vadász-nehézvadász méretű "frontbombázó" repülőgépekét. További eltérés, hogy míg a többi harctámogató gép lőfegyverei - néhány ritka, konténeres megoldástól eltekintve - a repülőgép hossztengelyével párhuzamosak, az AC-130-as fegyverei a törzs bal oldalából kandikálnak kifelé. Ily módon a Spectre a vitorlás fregattokhoz hasonlóan oldalsortűzzel tudja támadni a célokat.

A gépből kilógó fegyverek rendkívüli tűzerőt képviselnek. A két darab 20 mm-es Vulcan gépágyú és a 40 mm-es gépágyú mellett egy 105 milliméteres tarackot is beépítettek. Ennél nagyobb löveg repülőgép-fedélzeti fegyverként soha nem szerepelt. Ezzel a felszereléssel - és a hozzá tartozó kifinomult érzékelőkkel - az AC-130-as egyrészt sebészi pontossággal avatkozhat a csatába, másrészt szükség esetén nagy kiterjedésű területeket tarthat folyamatosan tűz alatt, hátráltatva, kényelmetlenné téve az ellenség cselekményeit. A Spectre számos védelmi berendezéssel rendelkezik, mivel alacsony sebessége, nagy mérete és az, hogy sokáig időzik a tűzvonalban, meglehetősen sebezhetővé teszi a kézi rakétákkal és a csöves légvédelemmel szemben.

A Spectre későbbi leszármazottja az azonos alapokon (C-130), de korszerűbb berendezésekkel, és kissé eltérő fegyverzettel készült AC-130U Spooky; ez 1995-től került bevezetésre az amerikai légierőben.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 29,8 m
Magasság 11,7 m
Szárnyfesztáv 40,4 m
Max. felszállótömeg 69,7 tonna
 Teljesítmény
Maximális sebesség 480 km/h
Csúcsmagasság 7 576 m
Hatótávolság 2400 km
 Fegyverzet
- 2 db 20 mm-es M61 Vulcan gépágyú (3000 lőszer)
- 1 db 40 mm-es Bofors gépágyú (256 lőszer)
- 1 db 105 milliméteres M102 tarackágyú (100 lőszer)
 Egyéb adatok
Személyzet 14 fő
Rendszerbe állítás éve 1972
Gyártó Lockheed-Martin
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére