Külföld

BGM-109 Tomahawk cirkálórakéta

2001. 10. 07., 21:58 | Frissítve: 2003. február 14., péntek 18:53

A Tomahawk rakéta magában foglalja az Egyesült Államok hadműveleti politikájának számos alapelvét: rendkívüli távolságból, nagy pontossággal és saját emberi élet veszélyezetése nélkül semmisíti meg a célpontot. A lövedék hajóról vagy tengeralattjáróról indítható; a célt alacsonyan, a radarok által nehezen észlelhetően közelíti meg.

Közbevetőleg: a cirkálórakéta kifejezés - az angol cruise missile tükörfordítása - nem éppen szerencsés. A Tomahawk igazából nem is rakéta - gázturbinás hajtóművel büszkélkedik -, és a legkevésbé sem cirkál, vagyis nem őrjáratozik. A pontos megnevezés a manőverező robotrepülőgép, de hát szinonimákra is szüksége van a sajtónak.

Az Öböl-háborúban kiterjedten alkalmazták a Tomahawkot: a szövetséges támadás első hullámában - az F-117A lopakodókkal együtt - az iraki légvédelem és vezetési pontok kikapcsolásával készítették elő a terepet. Boszniában és Jugoszláviában ipari-katonai célpontokat romboltak le a rakéták.

A Tomahawk hagyományos és nukleáris robbanófejjel egyaránt felszerelhető; egyes értesülések szerint az Öböl-háború idején készenlétben álltak a vörös fejű, atomtöltetű rakéták is. Az Egyesült Államokon kívül a Tomahawkot csak Nagy-Britannia tartja szolgálatban.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 5,56 m
Átmérő 52 cm
Szárnyfesztáv 2,67 m
Tömeg 1192,5 kg
 Teljesítmény
Sebesség 880 km/h
Hatótávolság 1104 km
 Egyéb adatok
Rendszerbe állítás éve 1983
Ár/db 500 000 USD
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés