(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
GBU-28 'Bunker Buster'

()
2001. október 11., csütörtök 22:43



A GBU-28-as bumkerromboló bombát kifejezetten az iraki megerősített épületek lerombolására fejlesztették ki. A bomba első példányai a tüzérségtől levetett ágyúcsőből álltak, ez biztosította a fegyver szilárdságát és a mélybe hatoláshoz szükséges tömeget. A robbanóanyaggal kitömött ágyúcsőre a GBU-27-es lézerfejét szerelték fel, ez vezeti célra a lövedéket.

A bombát rekordidő alatt fejlesztették ki és gyártották le: Kuvait lerohanásakor még az ötlet sem volt meg. Az Amerikában elvégzett tesztek sikeresek voltak: a készülék 3 méter betont és 30 méter földet tudott átütni. Az Öböl-háborúban mindössze két darabot vetettek be, mindkettőt F-111-es taktikai bombázókról. A háború befejeztével a bomba gyártása folytatódott.

Az iraki hadigépezet számos olyan bunkert tart fenn, amelyek ellen a GBU-28 sem elég hatékony. Időről időre napvilágot látnak olyan találgatások, amelyek szerint az USA taktikai atombombát fog bevetni ezek ellen. A nukleáris fegyver alkalmazása azonban olyan politikai következményekkel járna, amelyek nem teszik ésszerűvé használatukat. Ráadásul még ezek az eszközök sem képesek a 2-300 méternél mélyebben fekvő létesítmények lerombolására, ugyanakkor bevetésük - az okozott radioaktív szennyezés - fölöslegesen bonyolítaná a későbbi szárazföldi hadműveleteket.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 3,89 m
Átmérő 36 cm
Tömeg 2000 kg
Hatótávolság 9200 m
 Egyéb adatok
Ár/db 145 000 USD
Rendszerbe állítás éve 1991
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére