Külföld

A-10 Thunderbolt

2003. 03. 24., 16:43 | Frissítve: 2003. március 24., hétfő 18:09

Az elsődlegesen harckocsik megsemmisítésére kifejlesztett A-10 eséllyel pályázhat a világ legocsmányabb repülőgépe címre. Visszataszító felépítésével azonban nem csupán a Warthog, azaz varacskosdisznó becenevet szolgálta meg, hanem kiváló sérülésállóságát is részben ennek köszönheti.

A repülőgép legfeltűnőbb jellegzetessége a törzs mellett hátul, kissé felfelé eltolva elhelyezett két General Electric gázturbina. A hajtóművek ilyen beépítése a védelmüket szolgálja; mivel az A-10-re általában a földről tüzelnek gépágyúkkal és géppuskákkal, így nehezebb eltalálni a motorokat. A gép védelmét ezenkívül aktív rendszerek, valamint a pilótafülke titánpáncélzata is növeli.

Uráni átok

A Thunderbolt - pontosabban Thunderbolt II, mivel ugyanezt a nevet viselte a második világháborúban remeklő P-47 - nagyon sokféle precíziós bombát és rakétát hordozhat, de legismertebb fegyvere mégis a törzsbe épített, 6,4 méter hosszú Avenger gépágyú. A 30 mm-es kaliberű fegyver Gatling-rendszerű, a hét lövegcső folyamatosan forog működés közben, de egyszerre csak egy tüzel - így elkerülhető a túlhevülés. Az amerikai intervenciók egyik legvitatottabb pontja az A-10-esek bevetése, mivel a harckocsik megsemmisítéséhez a gép lemerített uránból készült lövedékeket alkalmaz. Az ilyen akciók során a levegőbe és a talajba kerülő uránpor egészségügyi hatása nem tisztázott, egyesek ennek számlájára írják az úgynevezett Öböl-szindrómát. Emiatt kétséges, hogy a légierő legeredményesebb tankvadásza felhasználható-e az iraki városokban settenkedő harckocsik ellen.

Műszaki adatok
Méretek
Hossz 16,1 m
Szárnyfesztáv 17,42 m
Magasság 4,42 m
Max. felszállótömeg 23 tonna
Teljesítmény
Maximális sebesség 675 km/h
Repülési magasság 13 500 m
Fegyverzet 30 mm-es Avenger gépágyú, klf. precíziós bombák és rakéták
Egyéb adatok
Személyzet 1 fő
Rendszerbe állítás éve 1976
Gyártó Fairchild Republic
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés