Külföld

AH-64 Apache csatahelikopter

2001. 10. 10., 18:05 | Frissítve: 2003. február 14., péntek 18:47

Az Apache az amerikai hadsereg legáltalánosabban használt, legnagyobb tűzerejű támadóhelikoptere. Elődje, az AH-1 Cobra a vietnami dzsungelben nagyszerűen bizonyított. Az Apache tervezésekor a tankelhárító szerepkört tartották szem előtt: elsődleges fegyvere a Hellfire rakéta. Felszerelhető azonban - amennyiben harckocsik nem szerepelnek a menün - élőerő, tehát emberek elleni fegyverzettel is: nem irányított Hydra rakétái és 30 mm-es gépágyúja komoly pusztítást okozhat a figyelmetlen, illetve szerencsétlen ellenséges katonák között. A nagy területet lefedő tűzerő kiválóan alkalmas az úgyvezett lefogás (suppression) megoldására. Ez azt jelenti, hogy a veszélyt jelentő, például a közeli mentési műveletet fenyegető ellenség tevékenységét állandó tűz alatt tartásukkal akadályozzák meg. Kinek van kedve előbújni a barlangból, ha odakinn folyamatosan záporoznak a golyók?

Az AH-64 két hajtóművével és a kritikus pontok páncélozásával viszonylag sérülésálló helikopternek számít. Az AH-64D jelű, Longbow Apache néven ismert változat nagy teljesítményű tűzvezető radarja növeli a helikopter önállóságát, alkalmasabbá teszi a kereső-kutató, "szabadvadászat" jellegű munkakörre. A Longbow radar a Hellfire rakéták célravezetését biztosítja.

A típus jól bevált a rendszeresítését követő harci cselekményekben. Először 1989-ben Panamában, majd az Öböl-háborúban használták. Legalább 500 iraki tankot, és több száz egyéb járművet pusztítottak el az Apache-ok saját veszteség nélkül.

Muszaki adatok (AH-64D)
Méretek
Hossz 17,73 m
Magasság 4,05 m
Szélesség 5,22 m
Tömeg 7 270 kg
Teljesítmény
Maximális sebesség 439 km/h
Fegyverzet
- M230 30 mm-es gépágyú
- 70 mm-es Hydra rakéták
- AGM-114 Hellfire páncéltörő rakéták
- AGM-122 Sidearm "radargyilkos" rakéta
- AIM-9 Sidewinder légiharc-rakéták
Egyéb adatok
Személyzet 2 fő
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés