Külföld

B-1B Lancer szuperszonikus nehézbombázó

2001. 10. 07., 23:50 | Frissítve: 2001. október 08., hétfő 15:39

A karcsú, messziről könnyű vadászgépre emlékeztető B-1B Lancer az USA légierejének egyik legnagyobb teljesítményű eszköze. Bár jelentős fenntartási költségei miatt támadások érték a szenátus takarékoskodó szemléletű tagjai részéről, kivonása egyelőre nem lehetséges. Nincs másik repülőgép, amely ilyen tömegű hasznos terhet - ez a katonai repülésben általában bombát és rakétát jelent - ilyen sebességgel képes elszállítani.

A B-1B a B-52-es bombázóhoz képest jelentős előrelépés. Bár nem lopakodó-technológiával készül, radarképe mégis kisebb, mint elődjéé, sebessége jóval nagyobb, és mélyrepülő-képessége is jobb. A szuperszonikus bombázókat a hidegháború idején mindenekelőtt atomhordozóként tartották számon, tervezésük során is ez volt a fő szempont. A B-1B - hasonlóan az F-111-es taktikai bombázóhoz és az F-14-es vadászgéphez - változtatható szárnyállású repülőgép, így csökkenthető a gép tömege miatt igen hosszú nekifutási és kigurulási út hossza. Nyitott állásban a szárnyakon több felhajtóerő ébred, így valamivel könnyebben emelkedhet a levegőbe a 200 tonna feletti monstrum.

A B-1-es a bombázást forog-potyog elven hajtja végre. A hasában három revolvertár található, ebből ejti ki a fegyvert, aztán fordít egyet rajta, és megint pottyant.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 44,5 m
Szárnyfesztáv 41,8 m (nyitott szárnyállással)
Felszállótömeg 214,6 tonna
 Teljesítmény
Max. sebesség 1450 km/h (1,2 Mach)
Hatótávolság interkontinentális
Fegyverterhelés 38,1 tonna
Csúcsmagasság 9 000 m
 Egyéb adatok
Rendszerbe állítás éve 1985
Ár/db 200 millió USD
Személyzet 4 fő
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés