(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
B-2 Spirit lopakodó nehézbombázó

()
2001. október 7., vasárnap 22:49



A világ legkorszerűbb rendszerben álló harci repülőgépe, a B-2 Jugoszláviában mutatkozott be teljes valójában. Bár a B-2-t elsősorban mint lopakodó bombázót tartják számon, egyéb jó tulajdonságai sem hanyagolhatók el: kitűnő teherbírása és utántöltetlenül is tekintélyes hatótávolsága szinte feledteti sok szenátusi vitát okozó másik rekordját. A B-2 ugyanis a világ legdrágább repülőgépe is, egyetlen darab több mint kétmilliárd (!) dollárba kerül.

Ezért a pénzért viszont a vásárló magáénak mondhat egy elegáns vonalvezetésű, exkluzív támadófegyvert színre fújt kormányfelületekkel. A Spirit másként lopakodik, mint a sík felületekből összeállított F-117A Nighthawk. Míg az utóbbi észlelhetőségét elsősorban az okozza, hogy a radarsugarakat más irányba veri vissza, mint ahol a radar van (tehát tulajdonképpen nem is vissza, hanem el), a B-2 második generációs stealth repülőgép. Ez a kompozitanyagok bőséges felhasználását és az infravörös kép csökkentését (a hajtóművek árnyékolását) jelenti, és számos egyéb, egyelőre titkos módszert.

A B-2 jelenleg főképp gravitációs (szabadesésű) bombák szállítására és célba juttatására szolgál. Ezek lehetnek hagyományos vagy nukleáris töltetűek. A gép hordozhat irányított siklóbombákat, illetve nagy hatótávolságú levegő-föld rakétákat is indíthat.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 20,9 m
Szárnyfesztáv 52,12 m
Felszállótömeg 152 tonna
 Teljesítmény
Sebesség szubszonikus (hangsebesség alatti)
Hatótávolság 9 600 km (utántöltés nélkül)
Fegyverterhelés 18 000 kg
Csúcsmagasság 15 150 m
 Egyéb adatok
Rendszerbe állítás éve 1993
Ár/db 2,1 Mrd USD
Személyzet 2 fő
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére