(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
B-52 Stratofortress nehézbombázó

Tóta W. Árpád (worluk@mail.index.hu)
2001. október 8., hétfő 13:10



Az amerikai légierő elsődleges hidegháborús atomhordozója mára megszelídült: mintegy harminc tonna hagyományos bombát és rakétát visz magával. (A nukleáris elrettentés feladatát a szárazföldi és tengeralattjáró-fedélzeti rakéták vették át, bár a nehézbombázók továbbra is felszerelhetők atomtöltettel.)

A Stratofortress (gúnynevén: BUFF - Big Ugly Fat Fellow: nagy, ronda, kövér pofa) hajlott kora ellenére még mindig állandó szereplője az Egyesült Államok bombázóhadjáratainak. Az Öböl-háborúban a szövetségesek által ledobott bombamennyiség 40 százalékát a B-52-esek juttatták célba; jelentős volt a szerepük a Köztársasági Gárda elkedvetlenítésében, a morál megtörésében.

Mivel a B-52 tankolhat repülés közben, a küldetés időtartamát csak a személyzet munkabírása korlátozza. Az Irak elleni háborúban volt példa 35 órás bombázókörútra, ekkor a gépek a louisanai Barksdale támaszpontról szálltak fel, majd az iraki célok támadása után ugyanoda tértek vissza.

A Stratofortressnek jelenleg a H változatát használják. A számítások szerint a gép akár 2040-ig rendszerben tartható, ami 85 éves szolgálatot jelentene.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 48,5 m
Szárnyfesztáv 56,4 m
Magasság 12,4 m
Felszállótömeg 219,6 t
 Teljesítmény
Maximális sebesség 1046 km/h
Hatótávolság 14 170 km (utántöltés nélkül)
Csúcsmagasság 15150 m
Fegyverterhelés 31,5 t
 Egyéb adatok
Személyzet 5 fő
Rendszerbe állítás éve 1955
Ár/db 30 millió USD
Gyártó Boeing Military Airplane Co.
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére