(c) 2003 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A Bradley lövészpáncélos

()
2003. március 18., kedd 16:33



A lövészpáncélosok - ellentétben a harckocsikkal - vékonyabb páncélzattal és gyengébb fegyverzettel rendelkeznek, viszont tágas, otthonos belső terükben helyet foglalhatnak a gyalogos katonák, akik így kényelmesen és fáradság nélkül jutnak el úticéljukhoz. A lövészpáncélos feladata a katonák biztonságos és gyors szállításán túl tevékenységük támogatása a fedélzeti fegyverekkel, illetve a gyalogságot veszélyeztető ellenséges járművek semlegesítése. Ezek a járművek általában a páncélosvonalak (tankok) mögött, azokkal együttműködve dolgoznak.

Az Egyesült Államok hadseregében az M2A3 Bradley az M113 jelű lövészszállítót váltotta fel; a régi járműveket különféle új felépítményekkel használják tovább, például aknavető-hordozóként.

A Bradley teste alumíniumból készül, amit a kritikus pontokon acélpáncélzattal erősítenek meg. A harcjármű fő fegyvere egy 25 mm-es gépágyú, amely tüzelhet páncéltörő és (élőerő ellen) robbanólövedéket egyaránt. A lőszertípusok között egyszerűen, egy kapcsolóval lehet váltani. A páncéltörő lőszerrel a Bradley - a könnyebb járműveken kívül - egyes régebbi tankokat is megsemmisíthet. "Vastagbőrű" ellenséggel találkozva pedig a toronyra szerelt dobozkából indítható TOW páncéltörő rakétákat vetheti be. A főfegyverrel párhuzamos géppuska természetesen itt is megtalálható.

A jármű kétéltű; az útjába kerülő folyókon felfújható párnák segítségével kelhet át. Ilyenkor a lánctalpaival evez, amivel elég lassan halad. Szárazföldön viszont ugyanezek a széles lánctalpak a 600 lóerős turbódízel motorral együtt igen fürgévé teszik a Bradleyt.

A Bradley általában hat lövészt szállít. Az első Öböl-háborúban 2200 Bradley vett részt, s ezek több iraki járművet semmisítettek meg, mint az Abrams harckocsik.

Műszaki adatok
Méretek
Test hossza 6,55 m
Magasság 2,97 m
Harci tömeg 23 tonna
Teljesítmény Max. sebesség úton: 72 km/h
Fegyverzet 25 mm-es Bushmaster gépágyú; 7,62 mm koax. géppuska; 2xTOW pct. rakéta
Egyéb adatok
Személyzet 3 fő + 6 utas
Ár 3,160 000 USD (722 M Ft)
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére