(c) 2002 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A CH-47 Chinook helikopter

Minden valamirevaló ufós film első negyedórájában feltűnik legalább egy Chinook, amely a helyszínre érkező nagyszámú kommandóst hivatott szimbolizálni. Azért van ez így, mert a Chinookot valóban használják a speciális egységek bevetésénél, amennyiben az illető egység nagyobb létszámú, esetleg nehézfegyverzetet is csomagolt az útra.

Tóta W. Árpád (worluk@mail.index.hu)
2002. március 4., hétfő 19:02



A két, egymás mögött elhelyezkedő rotorral épített CH-47 természetesen nemcsak a frontvonalban tevékenykedik: általános szállítójárműként az amerikai hadsereg logisztikájának egyik alappillére, különösen olyan helyeken, ahol a közúti vagy vasúti szállítás nem valósítható meg, és a szállítórepülőgépek leszállása is akadályokba ütközik, például nincs repülőtér a közelben. A két forgószárny beépítése, összehangolása és a vezérlés megoldása ugyan jelentős műszaki kihívást jelentett, de megérte. A kétrotoros konstrukció vitathatatlan előnye a nagy teherbírás és a pontos manőverezhetőség, valamint a stabil repülés és lebegés. Utóbbinak ergonómiai jelentősége is van: képzeljük csak el, milyen idegesítő lehet, ha egy imbolygó gépbe kell kötélen felmászni.

A Chinook speciális változata az MH-47E: ezt kifejezetten a diverzánsok be- és kiszállítására készítették fel. Érdekes, a CH-47-eshez hasonló tandemrotoros helikopter volt a szovjet Jak-24-es, amelyet 1952-ben terveztek, de gazdaságtalansága miatt nem vált sikeressé. Civil változata, a Jak-24U a Szovjetunió kevéssé közlekedhető területein segítette a dolgozó nép munkáját. A Kaukázust anno megjárt utazók gyakran számolnak be egy-egy ilyen fehér repülő buszról, amely egész birkanyájakat szippant magába, hogy egy másik legelőn kitegye őket.

Műszaki adatok
 Hajtómű
2 Textron Lycoming T55-L712 gázturbina
Rotorrendszer
Két darab háromlapátos rotoragy, üvegszálas lapátokkal
Fordulatszám: 225 1/perc
 Teljesítmény
SL cruise: 265 km/h
Emelkedőképesség: 464 m/perc
Hatótávolság: 426 km
Tömeg
Max: 22850 kg
üresen: 10614 kg
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére