(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
F-14 Tomcat elfogóvadász

()
2001. szeptember 28., péntek 2:02



A közismert F-14-est elsősorban bájos szárnymozgása tette népszerűvé. Személyében azonban nem a csapkodó szárnyú repülőgép valósult meg: az állítható nyilazású szárny a gép repülési tulajdonságait befolyásolja. Nagy sebességű repülésnél az erősen hátranyilazott, kisebb felületű szárny előnyösebb, mivel kisebb a légellenállása. Fel- és leszállásnál, illetve kis sebességű repülésnél (járőrözésnél) a nagyobb szárnyfelület hasznos: lerövidül a szükséges gurulóút hossza, és a repülőgép stabilabban halad. A variaszárnynak különösen nagy hasznát veszik a Tomcatet üzemeltető repülőgép-hordozókon.

A Tomcat a hasonló feladatkörű F-4 Phantom leváltására készült. Két hajtóműve és robosztus, mackós felépítése elődjéhez méltóan ellenállóvá teszi a harci sérülésekkel szemben, míg fegyverterhelése és manőverezőképessége lényegesen nagyobb, jobb és korszerűbb. Bár a Tomcatet elsősorban a vadászkövetelmények figyelembe vételével tervezték, lézervezérlésű és hagyományos bombáival jelentős kárt tud tenni szárazföldi célpontokban is. Ennek ellenére általában a bombázók kísérésére használják; Líbiában az 1986-os terroristaellenes bombázás alkalmával, majd a Sivatagi vihar hadműveletben, legutóbb pedig a Jugoszlávia feletti légi tevékenységben biztosította a csapásmérők fedezetét.

Semmi sem tarthat azonban örökké: 2010-re az összes F-14-est kivonják; vadászfeladatait az F-22 Raptor, a csapásmérést pedig a jelenleg készülő JSF fogja átvenni.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 18,6 m
Magasság 4,8 m
Szárnyfesztáv 19 m (nyitott szárnyállással)
Max. felszállótömeg 32,8 tonna
 Teljesítmény
Maximális sebesség 1,88 Mach
Repülési magasság 16 150 m
 Fegyverzet
- légiharc-rakéták: AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder, AIM-54 Phoenix
- szabadesésű bombák 226, 454 és 907 kg-os kiszerelésben
- Mk-20 kazettás bomba
- Paveway I-II-III lézervezérlésu bombák
- 20 mm-es Gatling-rendszeru gépágyú
 Egyéb adatok
Személyzet 2 fő (pilóta és radaroperátor)
Gyártó Grumman Aerospace
Ára 38 millió dollár darabonként
Rendszerbe állítás éve 1973
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére