Külföld

Mi-8/Mi-17 Hip helikopter

2001. 10. 04., 19:06 | Frissítve: 2003. február 14., péntek 19:08

A Mi-8 széles körben elterjedt elsősorban a szovjet befolyásnak, másodsorban változatos képességeinek köszönhetően. Főleg szállítóhelikopterként alkalmazzák, de emellett elláthat felderítő-, tüzérségi megfigyelő, mentő- és támadófeladatokat is. Az afganisztáni hegyek között a helikopter a legkézenfekvőbb szállítóeszköz lenne - békeidőben. A Hip akár 4 tonnát is elbír külső függesztésű teherként: nem ritka látvány a dzsipet vagy kisebb löveget cipelő helikopter.

A Mi-8-as kéthajtóműves helikopter. Akkor is a levegőben maradhat, ha az egyik hajtómű leáll, vagy az ellenség leállítja. A konstrukció elavultsága miatt azonban nélkülözi az olyan modern pozitívumokat, mint például a hajtóművek hőképének árnyékolása, így könnyen áldozatul eshet az infravörös kisrakétáknak, és azok robbanása valószínűleg mindkét hajtóművet kikapcsolja.

A Mi-8/Mi-17 helikopter támadó- vagy deszantküldetésben fegyveresen is beavatkozhat a harcba. Ehhez (a Hip E változatnál) az orrba szerelt, forgatható gépágyút, illetve a szárnycsonkokra függesztett bombákat, gépágyúkonténereket, nem irányított rakétákat eregető tubusokat, valamint páncéltörő rakétákat használhat. Utóbbiak régi, kábelvezérlésű AT-2 és AT-3 típusok. Ezeken felül a szállított katonák saját fegyvereikkel is lövöldözhetnek az ablakokon kifelé, bár ez repülés közben csekély hatékonyságú megoldás.

Műszaki adatok
 Méretek
Rotorátmérő 21,3 m
Törzs hossza 18,2 m
Magasság 5,65 m
Szélesség 2,5 m
Normál felszállótömeg 11 000 kg
 Teljesítmény
Maximális sebesség 250 km/h
Csúcsmagasság 4 500 m
Hatótávolság 450 km
 Egyéb adatok
Személyzet 3 fő (2 pilóta, 1 szerelő)
Rendszerbe állítás éve 1967
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés