Külföld

A Mirage F1 vadászrepülőgép

2003. 02. 14., 20:53 | Frissítve: 2003. február 15., szombat 16:14

Mivel a megmaradt iraki vadászrepülők még az első Öböl-háborúnál is esélytelenebbek a felvonuló amerikaiakkal szemben, a várható összecsapás alighanem nélkülözni fogja a nagy légicsatákat. A MiG-29-esek csaknem mind elpusztultak, így a leginkább használható gépek jelenleg a szovjet gyártmányú MiG-25-ösök, és a francia eredetű, többfeladatú Mirage F1-esek.

Az F1 szakított a Mirage sorozatot gyártó Dassault repülőgépgyár hagyományaival: a nagy sikerű Mirage III-assal ellentétben nem deltaszárnyú, hanem hagyományos elrendezésű, erősen hátranyilazott szárnyakkal. A gépet 1984-ig a francia légierő is használta; több mint 700 darabot adtak el belőle külföldre. Az embargóügyekben mindig elnéző franciák Irakon kívül Dél-Afrikának, Iránnak és Líbiának is szállítottak F1-eseket.

Titkosszolgálati jelentések szerint az irakiak azon mesterkednek, hogy nagy sebességű vadászgépeiket vegyi és biológiai harcanyagokat hordozó tartályokkal szereljék fel. Colin Powell amerikai külügyminiszter az ENSZ BT-ben bemutatott prezentációjában egy Mirage F1 volt látható, amint ismeretlen anyagot permetez.

Műszaki adatok
Méretek
Hossz 14,9 m
Szárnyfesztáv 8,4 m
Magasság 4,5 m
Felszállótömeg 15,2 tonna
Teljesítmény
Maximális sebesség 2,2 Mach
Repülési magasság 20 000 m (?)
Fegyverzet Légiharc-rakéták: Matra Magic R550; szabadesésű és fékezett bombák; 2x30 mm-es DEFA gépágyú
Egyéb adatok
Személyzet 1 fő
Rendszerbe állítás éve 1981
Gyártó Dassault Aviation
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés