Külföld

RQ-1 Predator távirányított felderítő repülőgép

2001. 09. 26., 14:53 | Frissítve: 2003. február 14., péntek 19:25

A sajtóban időnként szenzációként jelenik meg, hogy különféle elmaradott országokban amerikai repülőgépeket lőnek le. Ezek a legtöbb esetben pilóta nélküli RQ-1A felderítőgépek. A szerbek és az irakiak is számos példányukat semmisítették meg, elődje, a Gnat szintén fogyóeszközként szolgált. Mint az adataiból kiderül, a Predator lelövése nem túl nehéz.

Az RQ-1A hivatalosan 1996-ban állt szolgálatba, de az Egyesült Államok légiereje és tengerészete már ezt megelőzően is használta; szerepelt a boszniai hadműveletekben is. A Predator tolólégcsavarját egy - repülési viszonylatban - apró, négyhengeres Rotax benzinmotor hajtja, sebessége és gyorsulása messze elmarad a bombázó-, még inkább a vadászrepülőgépekétől. Míg a vadászbombázók általában hangsebesség körüli utazósebességgel közlekednek, a vadászok nem ritkán elérik a hangsebesség kétszeresét is. Ugyanakkor a hatékony megfigyelésnél előny a kis magasság és a lassú mozgás. Ezek a felderítők tehát gyakorlócélpontok a légvédelem számára; kitérő manővereket nem végeznek, rakétavédelmük (infracsapda-kivető berendezésük) nincsen.

A Predator ára a katonai repülésben alacsonynak számít; egy példány 3,2 millió dollárért szerezhető be az arra kijelölt üzletekben. Összehasonlításképp: a mezei F-16C vadászgép költsége darabonként 27 milló dollárra rúg (csak az Egyesült Államokban érvényes ár). Ami pedig a legfontosabb: a Predatorban nem tartózkodik amerikai polgár, márpedig az a legfőbb érték.

Műszaki adatok
 Méretek
Fesztáv 14,84 m
Hossz 8,23 m
Tömeg 1035 kg
 Teljesítmény
Repülési magasság 7600 m
Utazósebesség 130 km/h
Repülési idő 40-50 óra
Hasznos teher 204 kg
 Elektronikus felderítőrendszerek
- Monokróm televíziókamera
- FLIR (elore nézo, nagy felbontású infravörös kamera)
- Szintetikus apertúrájú radar 30 cm-es felbontással
- Felszerelhető: lézertávmérő, lézeres célmegjelölő, ECM zavarómodul
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés