Külföld

Special Air Service (SAS)

2001. 10. 09., 19:19 | Frissítve: 2003. február 14., péntek 19:41

Aki mer, az nyer!
Nagy-Britannia elitkommandóját a világ legjobbjaként tartják számon. A II. világháború óta csaknem minden hadszíntéren jelen voltak, ahol az Egyesült Királyság reguláris hadereje megjelent. Az SAS-t David Stirling skót tiszt alapította 1941-ben. Az alakulat célja a német utánpótlási vonalak pusztítása, megszakítása volt. Ezt leginkább robbantásos szabotázzsal valósították meg. Az akkori SAS 4-5 fős csoportokkal működött; ez megnehezítette a beszivárgó diverzánsok felfedezését.

Az SAS megalakításakor eleve a legjobb katonák közül válogattak, de az elitalakulat kiképzése még nekik is rendkívüli megterhelést jelentett. Az ejtőernyős-kiképzés kötelező, emellett az állóképességet érintő próbatételekkel is szembe kellett nézniük, illetve kiterjedt fegyverismereti oktatásban is részesültek.

Az első küldetésekre Észak-Afrikában kerítettek sort; a kezdeti tanulóidő után jelentős sikerek koronázták az SAS erőfeszítéseit; számos német repülőgépet semmisítettek meg a sivatagi repülőtereken. A háború előrehaladtával az SAS Európában is akcióba lépett, gyakran a partizánokkal együttműködve.

Az SAS segítette a brit hadsereget a Falkland-szigeteknél, később pedig az Öböl-háborúban. Az Irak területén tevékenykedő kommandók feladata elsősorban a mobil Scud-indítójárművek felkutatása volt, de emellett szakítottak időt a kommunikációs kábelek, radarállomások és egyéb célok pusztítására is.

Az SAS felszerelése

A terroristaelhárító bevetésekben az SAS sokrétű eszköztárat használ. A korábban rendszeresített Ingram géppisztolyt felváltotta a jól ismert Heckler & Koch MP5; ez a leggyakrabban látható kommandósfegyver. Közelharcban, épületharcban alkalmazzák a Remington 870 és az SPAS sörétes puskát is. A mesterlövészek általában az Accuracy International 7,62 mm-es L96A1 puskával dolgoznak. Minden SAS-katona rendelkezik egy pisztollyal is, ez vagy Sig Sauer-gyártmány, vagy a jól bevált Browning HP. A legkülönösebb eszköz minden bizonnyal a Harvey Wall Banger elnevezésű falbontó: ez egy víztartályt lő a falba, ami épp elég ahhoz, hogy lyukat üssön bele, de nem veszélyezteti az esetleg arra kószáló túszokat. A lőfegyvereket számos különböző repesz-, vakító- és könnygázgránát egészíti ki.

hirdetés

N; N;
hirdetés