(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
SH-60 Seahawk tengerészeti helikopter

()
2001. október 3., szerda 14:14



A hadiflotta veszélyes üzem; minden kiképzés és fegyelem ellenére előfordul, hogy egy-egy alkalmazott a tengerbe pottyan, vagy a hajófedélzetről alábucskázva, vagy repülőgépével együtt. Ilyenkor jutnak szerephez az amerikai hadseregben kiemelt jelentőségű kutató-mentő alakulatok. Az elbitangolt munkatársak felkutatására a helikopter a legalkalmasabb eszköz; a US Navy esetében az SH-60 Seahawk.

A Seahawk a nagy sikerű UH-60 Blackhawk tengerészeti változata. A repülőgépek és helikopterek hajófedélzeti verziói nem csupán műszerezettségükben különböznek az alapváltozattól: általános sajátosságuk a megerősített futómű (a hordozókon a leszállás mindig "keményebb", mint a kényelmes szárazföldi reptereken) és a szigetelt szerelőnyílások, illetve a korrózióvédelem egyéb megoldásai.

A pórul jártak kihalászásán felül az SH-60-asok harci feladatokat is ellátnak, ezek közül a tengeralattjáró-elhárítás a legfontosabb. Az ellenséges búvárhajók felderítése érdekes, izgalmas küldetés. Ilyenkor a helikopterről egy szonárt tartalmazó tartályt (AQS-13F) eresztenek a vízbe, és azzal pásztázzák a gyanús területet. A Seahawk képes a felderített ellenség megsemmisítésére is: a szárnycsonkokon torpedókat és egy AGM-119B Penguin hajók elleni rakétát hordozhat.

Műszaki adatok
 Méretek
Rotorátmérő 16,36 m
Teljes hossz 19,76 m
Törzs hossza 15,26 m
Szélesség 2,36 m
Marmagasság (a főrotornál) 3,79 m
 Teljesítmény
Maximális sebesség 296 km/h
Csúcsmagasság 3 960 m
Hatótávolság 833 km
 Fegyverzet
- függesztőpilonok 2 Mk-46/50 torpedó és 1 AGM-119B Penguin rakéta számára
 Egyéb adatok
Rendszerbe állítás éve 1980
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére