(c) 2003 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Panavia Tornado vadászbombázó

()
2003. március 23., vasárnap 15:47



Az angol-német-olasz együttműködésben készült kéthajtóműves Tornado mindhárom fejlesztő ország légierejében szolgálatban áll, rajtuk kívül Omán és Szaúd-Arábia is használja. A gép - a Tomcathez és a MiG-23-hoz hasonlóan - állítható szárnyállású, így alkalmazkodhat a különféle repülési követelményekhez. Több változata létezik, ezek eltérő harcfeladatokra specializálódtak: van felderítő, bombázó és vadászverziójú Tornado. Az Irakban leginkább használt típus a vadászbombázó, amelyet eredetileg a Varsói Szerződés tömeges harckocsitámadásai ellen akartak bevetni.

A Tornado első éles bevetése az első Öböl-háborúban történt meg, ahol számos példány veszett el. A veszteségek oka, hogy a gépek igen alacsonyan repülve támadtak erősen védett célpontokat, például repülőtereket; a lelőtt repülőgépeket elsősorban a csöves légvédelmi tüzérség számlájára írták.

Tornado felmentve

A Tornadók üzemideje lassan eliramlik, vadászfeladataikat a jövőben az Eurofighter veszi át. Csapásmérő szerepében a széles nemzetközi együttműködésben készülő JSF váltja majd fel.

Műszaki adatok
Méretek
Hossz 16,7 m
Szárnyfesztáv 13,9 m max, 8,6 m hátranyilazva
Magasság 5,95 m
Max. felszállótömeg 28 tonna
Teljesítmény
Maximális sebesség 2,2 Mach
Repülési magasság 17 000 m (?)
Fegyverzet 2x17 mm-es Mauser gépágyú, Sidewinder légiharc-rakéták, klf. bombák, nukleáris bomba
Egyéb adatok
Személyzet 2 fő: pilóta és fegyveroperátor
Rendszerbe állítás éve 1974
Gyártó British Aerospace
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére