Külföld

UH-60 Black Hawk helikopter

2003. 03. 21., 03:55 | Frissítve: 2003. március 21., péntek 15:14

A Sikorsky által gyártott Black Hawk az amerikai hadsereg legtöbbet használt szállítóhelikoptere. Legfontosabb feladata a katonák és kisebb járművek gyors mozgatása, de emellett légi támogatást is nyújthat a harcoló alakulatoknak, repülő harcálláspontként működhet, elektronikus zavarást végezhet, illetve kutató-mentő tevékenységet hajthat végre. Az eredményes mentőszolgálat igen nagy hatással van a szövetségesek moráljára, hiszen katonáik majdnem biztosak lehetnek benne, hogy bajtársaik nem hagyják őket nyomorultul meghalni. Különösen fontosak a mentőhelikopterek a légierő pilótái számára, mivel ők néha mélyen az ellenséges hátországban maradnak magukra.

A helikopter felszerelhető két nagy tűzerejű géppuskával, fedélzetén akár egy teljes rajt (11 felfegyverzett katonát) is elvisz, így fontos szerepe van a diverziós műveletekben.

A Black Hawk az egyik legnagyobb veszélynek kitett eszköz. A helikoptereknek nem nyújt védelmet a nagy sebesség, mint a vadászbombázóknak, sem a vastag páncélzat, mint a tankoké - noha az UH-60 kritikus pontjait titánlemezek védik. A Sólyom végveszélyben című amerikai film éppen egy Szomáliában lelőtt Black Hawk katasztrófáját beszéli el.

Az UH-60 tengerészeti feladatokra specializált testvérkéje a Sea Hawk.

Műszaki adatok (UH-60)
Méretek
Hossz 19 m
Magasság 4,4 m
Rotorkör átmérője 16,1 m
Max. felszállótömeg 9,9 tonna
Teljesítmény Max. sebesség 300 km/h (2000 m-en)
Fegyverzet 2 db 7,62 mm-es géppuska
Egyéb adatok
Személyzet 3 fő
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés