Törzsasztal Alapítványt hozott létre az Index

Törzsasztal Alapítványt hozott létre az Index

2000. 08. 27., 19:44 | Frissítve: 2004. június 24., csütörtök 17:32

Magyarországon először az Index olyan közhasznú szervezetet hozott létre, amelynek segítségével az internetes közösség valóban összefoghat - például úgy, hogy adakozik. A indexes topikok tagjai ezentúl tehát nem csak vitáznak a problémákról - tehetnek is a megoldás érdekében. A Törzsasztal Alapítványnak többek között az a célja, hogy Rejtő Jenő szobrának felállításához szükséges pénzt összegyűjtse, ám az alapító okirat szerint többek között az informatikai kultúra terjesztését, a környezetvédelmet vagy a rászorulók segélyezését is felvállalhatja. A szobor megvalósítására korábban 832.822 forintnyi felajánlás érkezett, ebből az öt napja nyitott számlára eddig 193.112 forintot utaltak át.

Miután az Index fórumain többször fölmerült, hogy a topik látogatói szívesen adakoznának egy-egy nemes cél érdekében, az Index alapítványt hozott létre, amelyen az internetes közösség valóban össze tud fogni és forintokban is mérhető segítséget nyújthat.

Bankszámlaszám
BANKSZÁMLA
Törzsasztal Alapítvány bankszámlaszáma IEB Rt. 11100104-90026060-10000006
A Törzsasztal Alapítvány néven bejegyzett közhasznú szervezet az első hasonló Magyarországon: a topik tagjai ezentúl tehát nem csak vitázni fognak a problémákról - tenni is tudnak valamit a megoldás érdekében.

Az alapító okiratban foglaltak szerint az új szervezet célja többek között a számítástechnikai, informatikai kultúra terjesztése, a rászorulók segélyezése, a nemzeti kultúra ápolása, kulturális örökség megóvása, tudományok, művészetek támogatása és a környezetvédelem, valamint ezekkel kapcsolatos támogatások, adományok gyűjtése.

Kuratóriumi tagok
A kuratórium elnöke Trebitsch, tikára, Galadriel, kuratóriumi tagok: Wágner úr, Gonosz Frici, Wendriner Piroska, rezső és barco.

Wágner úr, aki igazi nevén kuratóriumi tag, elmondta: az alapítvány gründolásának gondolata akkor merült föl először, amikor a topictársak az árvízkárosultak számára szerettek volna pénzt felajánlani, de nem volt számlaszám, ahová elküldhették volna az adományukat. Ugyanezzel kellett szembenézniök, amikor leégett a BS, és sokan gondolták azt a topikból, hogy összefognának az újjáépítéséért.

Az Utcát és szobrot Rejtő Jenőnek! kezdeményezéssel jutottak el odáig, hogy a jogászok által készített okiratokat aláírogatták, bankszámlát nyitottak - folytatja Wágner úr, aki naponta belenéz a számrára és az egyenleget beírja a rejto.index.oldalra és a topikba is.

Az alapítvány bejegyzése még várhatóan két-három hónapot igénybe vesz, ennek ellenére a bankszámlára máris gyűlik a pénz. Hivatalosan viszont csak akkor lehet majd az alapítvány nevében tárgyalni, ha meglesz rá jogalap, tehát ha a bírósági nyilvántartásba is bekerül.

Vass Gábor, az alapítvány elnöke hangsúlyozta: a múlt pénteken nyitott számlára gyűlő pénzt kizárólag a Rejtő-szobor létrehozásának és az utcaátnevezés költségeinek fedezését szolgálhatja.

Később azonban, ha katasztrófa következik be - újra árvíz vagy földrengés lenne például -, akkor az indexen jelenlévő közösségnek módja lesz arra, hogy adakozzon. Lehetőség van arra ugyanis, hogy az alapítvány további teljesen elkülönülő alszámlákat nyisson a további projektekhez.

Adatok
A rejtő-topikba például csak 50-60 ember ír, de ha a Medián audit-adatait megnézzük, látni lehet, hogy például augusztus 16-án 77.799 látogató volt az Index címlapján.

A számlát az Inter-Európa Bankban nyitották, mert ők online is adnak információt. A múlt pénteken nyitott számlára eddig 193.112 forint érkezett meg, de többen jelezték, hogy külföldről is utaltak, tovább tart, amíg odaér a pénz.

Hogy pontosan hol lesz a szobor fölállítva, arról még nincs megegyezés - mint alapítvány akkor léphetnek csak föl, ha megvan a bírósági bejegyzés. A szobor megalkotást az egyik topiktag vállalta el - úgy ötmillió forintért - vagyis a piaci ár feléért hat-nyolc hónap alatt elkészíti a szobrot a Japán Kávéház közelében, (jelenleg Írók Könyvesboltja), amely a 30-as években Rejtő Jenő törzshelye volt.

Didiktátor, azaz Csíkvári Péter szobrászművész elmondta: ebben a formájában egyelőre fikció csupán, hogy ő készítené el a Rejtő-szobrot. Ha ugyanis közpénz és köztér kerül a képbe, akkor azonnal pályáztatni fogják a projectet, mondta. Tény viszont, hogy szívesen ad ötletet, szívesen segít, és ha megpályáztatják, jó eséllyel indul is.

A szobornak Csíkvári szerint tükröznie kell egyrészt azt, hogy Rejtő életvitelét tekintve tragikus figura. Másrészt viszont elengedhetetlen, hogy a szobor vagy szoborcsoport azt a geghalmazt is megjelenítse, ami az íróra jellemző. Egy figurával ezt nem lehet elintézni. Valamit hozni kell a regényalakjaiból, valami trüvájt az életműből.

A Japán kávéházba is be lehetne állítani a szobrot - folytatta Csíkvári -, meg lehet világítani, védett állapotban lehetne - ekkor azonban kirakatszoborrá válna, az Andrássy úton lenne a legjobb helye.

A Rejtő-életműhöz a posztamensen álló szobor nem illik - folytatta a művész -, sokkal találóbb lenne egy olyan szoborcsoport, mint amilyeneket Münchenben vagy a svájci városban látni - a járóklelők közé beállított szobrokat. Az viszont nem elég, hogy egy szomorú kopasz pasi álljon az Andrássy úton, feltétlenül meg kell jeleníteni néhány Rejtő-figurát mellette - talán hasonló stílusban, mint amilyenben a századfordulón Medardo Rosso alkotott.

hirdetés
hirdetés