Rejtő Jenőnek szobrot akarnak állítani a Terézváro

Rejtő Jenőnek szobrot akarnak állítani a Terézvárosban

Blikk, 2000. július 25. p.4.

2000. 08. 17., 17:04 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:54

Színészek, írók és a Városrendezési Bizottság is támogatja az ötletet.

Még az idén felveheti a Rejtő Jenő nevet a VI. kerületi Mozsár utca, miután a híres író hívei úgy döntöttek: utcát neveznek el, és szobrot emelnek Piszkos Fred szülőatyjának. A rajongók egyelőre csak az interneten várják a pénzadományokat, de napokon belül alapítványt is létrehoznak. Eddig mintegy 600 ezer forint gyűlt össze. Az ötletet támogatja Bujtor István, Réz András, Gyurkovics Tibor is.

Gyűjtést indítottak az interneten Rejtő Jenő hívei. A pénzből egy Rejtő-szobrot kívánnak emelni az Andrássy úton, a Liszt Ferenc térnél.

- A híres írónak még egyetlen szobra sem látható közterületen - magyarázta a kezdeményezést Vass Gábor, az egyik szervező. - Ezért úgy gondoltuk, szobrot emelünk a tiszteletére. Ez egy teljesen civil kezdeményezés, az ötlet elindítói között buszvezető, rendszergazda, vegyész, informatikus és újságíró is van. A tervek szerint a 2,5 méter magas bronzalakzat az Írók Boltja előtt támaszkodik majd egy lámpaoszlopnak, és éppen jegyzetel. Ára mintegy 10 millió forint, ezért rengeteg felajánlást várunk a www.rejto.index.hu internétes oldalra. Tisztelegni szeretnénk az író előtt azzal is, hogy utcát nevezünk el róla. Mivel Rejtőnek a VI. kerület volt a szűkebb hazája, úgy gondoljuk, a Mozsár utca alkalmas lehet erre.

Horváth Gyula, a Városrendezési Bizottság alelnöke teljes mellszélességgel kiáll az ötlet megvalósulásáért. - Remek elképzelés - szögezte le. Az utca átnevezése sem ütközhet akadályba. Ha megérkezik a hivatalos kérelem, a bizottság dönt a névváltoztatásról. A magyar író- és színésztársadalom egy emberként támogatja az ötletet. Bujtor István már azzal is bizonyította rajongást az író iránt, hogy filmvászonra vitte A három testőr című alkotását. Görgey Gábor író szerint a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja Rejtő, így már ideje lenne szobrot formázni róla. Gyurkovics Tibor is elkötelezett híve Rejtő Jenőnek.

- A század legkülönlegesebb figurája - állítja Gyurkovics. - Az iskolában szinte az egész osztály pad alatt olvasta a műveit. A Vérmező egyik sarkát elkülöníteném, és elnevezném Rejtő-parknak. Ott lenne méltó helye a szobornak. Szintén megörült a hírnek Réz András esztéta. Mint mondta, ha már annyi színművét előadjuk, illendő szobrot is állítani neki. Ugyanakkor a többi kabarészerző is megérdemelné, hogy utcát nevezzenek el róluk. Rejtő Jenő a két világháború között több generációt bűvölt el légiós regényeivel. Legismertebb alakjai Piszkos Fred és Fülig Jimmy.

Nagy Szabolcs

hirdetés
hirdetés