REJTŐ-SZOBOR

REJTŐ-SZOBOR

m1 Híradó 2000.07.25 18. h.

2000. 08. 17., 17:08 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:54

Összefogtak Rejtő Jenő rajongói, és elhatározták, hogy szobrot emelnek kedvenc írójuknak. Alapítványt hoztak létre és az Interneten is keresik a támogatókat.

riporter: Ha a rajongók álma valóra válik... Akkor egyszer szobrot emelnek Rejtő Jenőnek Budapesten, talán éppen itt, az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán.

Wágner úr: - "Ez, ami a hátam mögött van, ez a hajdani Japán Kávéház. A Rejtő életéről szóló tanulmányok szerint gyakorlatilag itt a kávéház sarkába' dolgozott, itt egy asztalnál ült, egyúttal ki lehetett nézni ide az Andrássy útra is, ill. a másik ablakon a Liszt Ferenc térre."

riporter: Eddig minden simán ment: a Rejtő-rajongók elmondása szerint a terv megvalósítása során lépten-nyomon Rejtő-rajongóba botlanak. Az önkormányzatnál eddig nem támasztottak akadályt, a szobrász pedig még a honoráriumról is lemondott az író kedvéért.

Trebitcsh: - "Nagyon szép szobrot kell hogy csináljon, Wágner úrral az asztal alatt, amint éppen jön, vagy pedig a különféle rejtői figurák, Piszkos Freed, Wanek úr, Csülök, amint a város ellopott kulcsát éppen viszik Rejtő Jenő keresztapánknak."

riporter: A pénz tizedrésze összejött, már csak a hiányzó részt kell előteremteni. A kezdeményezők alapítványt hoztak létre, és az interneten keresik az ország összes Rejtő-rajongóját. 7-8 millióra becsülik azok számát, akik szívesen összedobnák az összeget, mert szintén nehezményezik, hogy nincs szobra az egyik legolvasottabb írónak.

hirdetés
hirdetés