Védett a Mozsár neve

Védett a Mozsár neve

Népszabadság, augusztus 16. szerda, Budapest melléklet

2000. 08. 17., 17:22 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:54

Sokat hallani mostanában a Mozsár utcáról. A szokatlan publicitás az egyik internetes újságban napvilágot látott kezdeményezésnek köszönhető, amely ezt az utcát szemelte ki arra, hogy nevében P. Howard emlékét őrizze.

Az Indexben valaki felvetette: itt az ideje, hogy utcanév őrizze Rejtő Jenő emlékét. Az ötlet olyan gyorsan terjedt, hogy egykettőre mozgalom lett belőle. Egymás után jöttek az újabb és újabb érvek és indokok, amiért Rejtő Jenő utcát kaphatna. És szobrot is, hiszen az ötlet így volt teljes.

A szobor az elképzelések szerint az Andrássy úton állna, éppen szemben az egykori legendás Japán kávéházzal, amelynek helyén ma az Írók Könyvesboltja működik. Rejtő ugyanis itt, az Andrássy út 45. szám alatt, az 1890-es években megnyílt kávéházban írta felejthetetlen regényeit.

A díszes falicsempéiről elnevezett vendéglátó intézmény a századfordulón a legnevesebb irodalmárokból és művészekből álló asztaltársaságok kedvelt találkozóhelye volt.

Rendszeres vendég volt itt mások mellett Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József. És Lechner Ödön, akinek Szinyeivel való barátságát egészen 1949-ig – az államosításig – egy falra akasztott emléktábla hirdette. Az 1920-as évektől kezdve az írók és költők társaságában gyakran járt itt Molnár Ferenc, József Attila és Nagy Lajos. A Latabár testvérek ugyancsak törzsvendégnek számítottak.

Rejtő – az elképzelések szerint villanyoszlopnak támaszkodó – szobra tehát méltó helyre kerülne. Csak az utcával van egy kis baj. A Nagymező utca 19.-től a Jókai tér 1.-ig terjedő Mozsár utca még az 1770-es években kapta a nevét – akkor még németül – a Három Mozsár névre keresztelt vendéglőről. 1866-ban lett belőle röviden csak Mozsár utca. Ez a név pedig védett – akárcsak a Dunától a Hungária körútig terjedő városrész valamennyi utcaneve.

hirdetés
hirdetés