Utca és szobor Rejtő Jenőnek?

Utca és szobor Rejtő Jenőnek?

Népszabadság

2000. 08. 17., 16:58 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:54

Rejtő-rajongók kezdeményezésére az Index című internetes újságban mozgalom indult azért, hogy Rejtő Jenő kapjon utcát és szobrot Budapesten. Vass Gábor, a kezdeményezők egyike elmondta, hogy a VI. kerületi Mozsár utcát szeretnék átkereszteltetni, a szobrot pedig az Andrássy úton állítanák fel, szemben az Írók Könyvesboltjával, a volt Japán kávéházzal, ahol P. Howard halhatatlan regényeit írta.

Elképzeléseik szerint a szobor egy villanyoszlopnak támaszkodó figura lenne. Már a szobrászt is kiszemelték Csikvári Péter személyében (aki egyébként „didiktátor” néven szerepel az Index topikjaiban).

Napokon belül létrehoznak egy alapítványt, amely az alkotásra szánt pénzt gyűjti össze a támogatóktól. Az eddigi internetes felajánlások már elérik a költségek tíz százalékát.

A Budapest Galéria beruházási osztályvezetője, Szilágyi András zseniális ötletnek tartja a Rejtő-szobrot, amely végre lehetőséget ad a szobrászoknak, hogy derűs köztéri alkotást hozzanak létre. Szerinte a szobornak nem kellene feltétlen harsánynak lennie, hiszen Rejtő életpályája sem volt az. Az ötlet viszont szerinte megérne egy szoborpályázatot.

Mészáros György utcanévtörténész, Budapest teljes utcanévlexikonának egyik szerzője szerint a Mozsár utca neve védett, ezért nem valószínű, hogy megváltoztatható, és a közelében sem tud olyan utcát, amely átkeresztelhető volna. A Dunától a Hungária körútig terjedő területen ugyanis minden utcanév védelem alatt áll.

Cs. L.

hirdetés
hirdetés