Utcát kapott Rejtő Jenő

Utcát kapott Rejtő Jenő

Célba ért a törzsasztalos kezdeményezés

2001. 06. 08., 08:55 | Frissítve: 2001. június 08., péntek 16:51

Az első sikeres népi kezdeményezés a magyar internet történetében - kommentálta a Rejtő Jenő utcáról döntő fővárosi közgyűlési határozatot a kezdeményező Törzsasztal-topik egyik hozzászólója. A közgyűlés csütörtökön döntött arról, hogy a VII. kerületi Szövetség utca egyik szakasza a jövőben a máig rendkívül népszerű regényíró nevét örökítse meg. Elérte tehát célját az Index törzsasztalából indult kezdeményezés, amely utcanév mellett szoborral is megajándékozná Rejtőt.

Az író Hevesi Sándor téri szülőházának közelében található Szövetség utca egyik szakasza viseli a jövőben Rejtő Jenő nevét - döntött a Fővárosi Közgyűlés az Erzsébetváros által beterjesztett javaslatról csütörtökön. A személyeskedésektől sem mentes, s politikai színezetet sem nélkülöző hosszas vitában az író mellett utcát neveztek el a szociáldemokrata politikus Kéthly Annról, Rajki Márton 1956-os forradalmárról és a középkori hajófúró, Búvár Kundról is.

Az erzsébetvárosi, körülbelül 80-100 méter hosszú utcaszakasz új nevét annak a kezdeményezésnek köszönheti, amely az Index Törzsasztalának Utcát, szobrot Rejtő Jenőnek! című topikjából indult ki. A Vanek úr Párizsban, a Láthatatlan légió vagy a Tizennégy karátos autó szerzőjének rajongói gyűjtésbe is kezdtek céljaik elérése érdekében. Az Index a kezdeményezés mögé állva tavaly létrehozta a Törzsasztal Alapítványt, amelynek a szobor felállításához szükséges pénz összegyűjtése mellett az informatikai kultúra terjesztése, a környezetvédelem is feladata.

Az alapítvány először a Nagymező utcára merőleges Mozsár utcát szemelte ki magának, ám arról kiderült, hogy a Hungária körút és a Duna közé eső utcák legtöbbjéhez hasonlóan védett a neve. Végül Ráday Mihály segítségével találtak rá a Nemzeti Színház melletti rövid utcaszakaszra - mondta el az Indexnek Trebitsch, az alapítvány elnöke. Az utcarész akár már június végétől is hivatalosan Rejtő Jenő nevét viselheti, ehhez ugyanis csupán az utca- és házszámtáblák hivatalos jóváhagyására és elkészítésére van szükség.

Az alapítvány nem adta fel a Rejtő-szobor tervét sem - tudtuk meg Trebitschtől. A megvalósításhoz azonban többek között pénzre volna szükség. Az alapítvány számláján eddig mintegy 700 ezer forint gyűlt össze, ám az alkotás elkészítése és felállítása csaknem tíz millióba kerül. Nincs végleges döntés a szobor helyéről sem: eddig a VI. kerületi Liszt Ferenc tér és a Hevesi Sándor tér neve merült fel lehetőségként. Az utóbbihoz már elvi hozzájárulását adta a helyi önkormányzat, illetve egymillió forinttal támogatná is a szobor felállítását.

hirdetés
hirdetés