Új név a pesti térképen: Rejtő utca

Új név a pesti térképen: Rejtő utca

A legendás író szülőháza is az utcában van

2001. 10. 19., 15:02 | Frissítve: 2001. október 19., péntek 16:22

Pénteken a Rejtő Jenő ucában révbe ért az első magyar netes népi kezdeményezés: közterület viseli immár Piszkos Fred és a többiek alkotójának nevét. Az Index fórumain megjelent felhívás eredményeképp több mint egy éves szervező munkát követően kapott új névtáblát a Hevesi Sándor tér egy része, illetve a Szövetség utca egy rövid darabkája, ahol Rejtő egykori szülőháza is található. Az új táblák leleplezését rövid ideig akadályozta, hogy eltűnt a legfontosabb kellék, a lepel.

Egy azóta is ismeretlen "Okos Mikulás" néven fórumozó olvasó indított topicot még tavaly azt szorgalmazva, hogy minden idők legolvasottabb szerzőjéről utcát nevezzenek el, illetve szobrot állítsanak a tiszteletére. Okos Mikulás akkor kifejtette: "Rejtő Jenő - tragikus sorsa okán is - többet érdemel Magyarországtól, mint egy "E házban élt és alkotott.." táblát... szorgalmazzuk, hogy Rejtő Jenőről utcát nevezzenek el, neki szobrot állítsanak". Az Index Politika fórumán a kezdeményezés sikerre vitele érdekében nem mindennapi módon "nagykoalíció" köttetett.

Ezután már csak jogi keretet kellett teremteni a célok megvalósításáért, így a leglelkesebb fórumozok, az Index támogatása mellett létrehozták a Törzsasztal Alapítványt (bankszámlaszám: IEB Rt. 11100104-90026060-10000006), mely eddig már hétszázezer forintot gyűjtött össze úgy, hogy az első félmillió két nap alatt jött össze.

Terézváros helyett Józsefváros

Az alapítvány először az utca átkeresztelésre startolt rá, hisz az jóval olcsóbb mulatság, mint bronzba önteni Rejtőt. A kezdeményezők elsőként a Nagymező utcára merőleges Mozsár utcát szemelték ki maguknak, ám arról kiderült, hogy - a Hungária körút és a Duna közé eső utcák legtöbbjéhez hasonlóan - védett a neve. Végül Ráday Mihály segítségével találtak rá a Nemzeti Színház (új nevén Pesti Magyar Színház) melletti rövid utcaszakaszra, melynek egy része a Szövetség utca, egy másik része pedig a Hevesi Sándor tér - mondta el az Indexnek Trebitsch, az alapítvány elnöke.

A mintegy 80-100 méteres utcaszakaszon, a színház épülete elé képzelték el a Rejtő szobor felállítását is. A mintegy tízmilliós költségekből azonban jelenleg csupán négyszázezer áll rendelkezésre, mert az alapítvány fizette az új utca tábláit, ami az összegyűlt "vagyon" majd felét elvitte.

A kerület a netes népi kezdeményezés mögé állt

Szabó Zoltán, Erzsébetváros polgármestere Rejtő-idézetekkel tűzdelt avatóbeszédében kifejtette: lehet, hogy a mester elküldené az ünneplő közönséget a fenébe, hogy utcát kapott, hisz nem tett egyebet, mint járta a világot, illetve olykor papírra vetett egy egy sort, ezzel rendezve kávéházi számláját a főpincérnek. Úgy vélte, hogy ideje volt utcát elnevezni a "mesterről", így örömmel karolta fel az ország első internetes népi kezdeményezését. Sok mmindenre alkalmasnak tartotta eddig is az internetet, de azt nem gondolta, hogy utca elnevezésében is szerepe lesz a világhálónak.

A városvezető megígérte: ha már csak egymillió hiányzik majd a szoborhoz, Erzsébetváros kifizeti a hiányzó összeget. A Törzsasztal Alapítvány nevében Trebitsch köszöntötte a megjelent Rejtő-fanokat. Köszönetet mondott Szabó polgármesternek éppúgy, mint az alapítvány támogatóinak, illetve Ráday Mihály városvédőnek, aki segített rátalálni az utcácskára. Jelezte, teret is szobrot is kap még majd a néhai író, feltéve, hogy összegyűlík a szükséges 10 millió.

Egy sör mellett a szoborról

Az utca tábla leleplezése nem úgy sikerült ahogy azt tervezték: egy szemfüles környékbeli ugyanis ellopta az ereklyének sem utolsó leplet, így nem egy rendes utcatáblát leplezett le az ünneplő közönség, hanem csak egy házszám táblát, amihez a hófehér, frissen vasalt lepedőt Rejtő Jenő szülőházának egyik lakója prezentálta. A szerény létszámú, ám lelkes közönség Szabó polgármester invitálására az alig tíz perces avatóünnepséget követően a közeli Gobbi Hilda Klubba látogatott, ahol az íróóriásra emlékezve mindenki sört ivott.

A poharazgatás közben kiderült: nem elégszenek meg az utcával, szobrot nem máshol, hanem a Rejtő Jenő utcában lévő Pesti Magyar Színház előtt lévő zöldben szeretnének, hogy még a környék hajléktalanjai is leülhessenek Rejtő mellé a padra, mélázva Piszkos Fred történetein.
hirdetés
hirdetés