Esélyek szeptemberre

2000.12.15. 14:53
Mozgalmas hete volt a magyar sportnak, nem kevesebb, mint öt olimpiai sportágban rendeztek Európa-bajnokságot. A zsúfoltság oka, hogy a szakszövetségek ki akartak térni a labdarúgók kontinensviadala elől, viszont nagyon nem tudtak hova halasztgatni, hiszen két hónap múlva már kezdődik az olimpia. Összeállításunkban a sydneyi ér4emesélyesek szereplését vettük górcső alá.
Lengyel Imre elmaradt tavalyi, isztambuli ezüstérmétől
Legkorábban a vizesek kezdtek, már júniusa végén zajlottak az Eb küzdelmei Helsinkiben. A magyar csapat nem készült külön a versenyre, edzésből próbálkoztak a mieink: meglepő sikerekkel. A műugró Lengyel Imre elmaradt ugyan tavalyi, isztambuli ezüstérmétől, de bevallottan csak a hat közé készült, igaz, ez sem sikerült neki. Annál jobban ment az úszóknak. Kovács Ágnes magabiztosan nyert száz mellen, hatalmas csatában ötvenen, és csak kilenc századdal maradt alul kétszázon - időeredménye azonban kifejezetten jónak mondható, pláne, ha azt vesszük, három nap alatt kilencszer (!) állt rajthoz. Külön kategóriát képvisel Batházi István. A Spartacus vegyesúszójától évek óta várták a szakemberek a kiugrást, de a 22 éves versenyző nem tudta átlépni árnyékát, nem tudott betörni a 4:20-on belüliek klubjába. Most igen. Eredménye - mellyel egyúttal kontinensbajnok is lett - már egy olimpiai döntőre is feljogosíthatja, s ne feledjük, ott már bármi történhet.

Kovács Ágnes magabiztosan nyert száz mellen, hatalmas csatában ötvenen, és csak kilenc századdal maradt alul kétszázon
A vártnál gyengébbre sikeredett a legeredményesebb magyar olimpiai sportág, a vívás madeirai Eb-je a mieinknek. Férfi kardban és női párbajtőrben csak a második vonal szerepelt, utóbbiban mégis egy bronz és egy ezüst jutott (bár itt a második vonal is csupa világbajnokból áll). Férfi párbajosainknak viszont nem árt kissé magukba szállni, ugyanis ez a teljesítmény Sydneyben kevés lesz. A női kard ugyan nem olimpiai szám, de minket vélhetően akkor sem érintene, ugyanis még a középmezőny is messze van.

Az öttusázók viszont nem okoztak csalódást. Női váltónk a harmadik, az egyszerűen csak ,,Aranycsapat"-ként aposztrofált férfi váltó pedig - nomen est omen - első lett. A klasszikus versenyben Vörös Zsuzsa ismét nem talált legyőzőre, és ezzel most már feltétel nélkül kijelenthető: aranyesélyesként indul az ötkarikás játékokon. Vörös vezérletével a csapat is a csúcsra ért, a férfiak azonban betliztek. Az ,,aranyosok" közül csak Sárfalvi indult, de még így is illett volna a dobogón végezni. Az olimpián viszont Balogh és ,,Sápé" reménykedhetnek, a váltóban mutatott teljesítményük a legszebb reményekre jogosít.

Vörös Zsuzsa ismét nem talált legyőzőre
Nem mondható sikeresnek steini kontinensvetélkedő két olimpikon triatlonistánknak, a kaposvári Kuttor Csabának, valamint Edöcsény Nórának. Kuttor feladni kényszerült a verseny, Edöcsény pedig jócskán a mezőnyben ért célba. Remek sikert aratott viszont az utánpótlás: a junior lánycsapat bajnoki címe előrevetíti a lehetőségeket.

A végére maradt legnagyobb reménységünk, a kajak-kenu válogatott. Bár többen hiányoztak a legerősebb csapatból, így is négy arannyal, három ezüsttel és bronzzal térhettek haza Poznanból. Az öt aranyból kettő olimpiai számban született: Vereckei Ákos továbbra is verhetetlen ötszáz kajak egyesben, és Kőbán Rita is atlantai önmagát idézte, amikor leiskolázta a mezőnyt fél kilométeren. Kőbán emellett kétszáz egyesben és négyesben is diadalmaskodott, és benne ült az 500 négyes ezüsthajójában is. Ugyancsak második lett a férfi ezres kajaknégyes, de az olimpián már nem lesz előttük senki. Legalábbis ezt ígérte Vereckei, akinek - eredménylajstromán végigtekintve - nyugodt szívvel hihetünk. Az ötödik arany, a kenu négyes ezres sikere sajnos nem olimpiai táv, pedig ez a szám évek óta a magyaroké. A legvérmesebb szurkolók négy-öt aranyról beszélnek kajakosaink (no meg kenusaink) kapcsán - egyáltalán nem lenne meglepetés.