Árpád
-2 °C
4 °C

Esélyek szeptemberre

2000.12.15. 14:53
Mozgalmas hete volt a magyar sportnak, nem kevesebb, mint öt olimpiai sportágban rendeztek Európa-bajnokságot. A zsúfoltság oka, hogy a szakszövetségek ki akartak térni a labdarúgók kontinensviadala elől, viszont nagyon nem tudtak hova halasztgatni, hiszen két hónap múlva már kezdődik az olimpia. Összeállításunkban a sydneyi ér4emesélyesek szereplését vettük górcső alá.
Lengyel Imre elmaradt tavalyi, isztambuli ezüstérmétől
Legkorábban a vizesek kezdtek, már júniusa végén zajlottak az Eb küzdelmei Helsinkiben. A magyar csapat nem készült külön a versenyre, edzésből próbálkoztak a mieink: meglepő sikerekkel. A műugró Lengyel Imre elmaradt ugyan tavalyi, isztambuli ezüstérmétől, de bevallottan csak a hat közé készült, igaz, ez sem sikerült neki. Annál jobban ment az úszóknak. Kovács Ágnes magabiztosan nyert száz mellen, hatalmas csatában ötvenen, és csak kilenc századdal maradt alul kétszázon - időeredménye azonban kifejezetten jónak mondható, pláne, ha azt vesszük, három nap alatt kilencszer (!) állt rajthoz. Külön kategóriát képvisel Batházi István. A Spartacus vegyesúszójától évek óta várták a szakemberek a kiugrást, de a 22 éves versenyző nem tudta átlépni árnyékát, nem tudott betörni a 4:20-on belüliek klubjába. Most igen. Eredménye - mellyel egyúttal kontinensbajnok is lett - már egy olimpiai döntőre is feljogosíthatja, s ne feledjük, ott már bármi történhet.

Kovács Ágnes magabiztosan nyert száz mellen, hatalmas csatában ötvenen, és csak kilenc századdal maradt alul kétszázon
A vártnál gyengébbre sikeredett a legeredményesebb magyar olimpiai sportág, a vívás madeirai Eb-je a mieinknek. Férfi kardban és női párbajtőrben csak a második vonal szerepelt, utóbbiban mégis egy bronz és egy ezüst jutott (bár itt a második vonal is csupa világbajnokból áll). Férfi párbajosainknak viszont nem árt kissé magukba szállni, ugyanis ez a teljesítmény Sydneyben kevés lesz. A női kard ugyan nem olimpiai szám, de minket vélhetően akkor sem érintene, ugyanis még a középmezőny is messze van.

Az öttusázók viszont nem okoztak csalódást. Női váltónk a harmadik, az egyszerűen csak ,,Aranycsapat"-ként aposztrofált férfi váltó pedig - nomen est omen - első lett. A klasszikus versenyben Vörös Zsuzsa ismét nem talált legyőzőre, és ezzel most már feltétel nélkül kijelenthető: aranyesélyesként indul az ötkarikás játékokon. Vörös vezérletével a csapat is a csúcsra ért, a férfiak azonban betliztek. Az ,,aranyosok" közül csak Sárfalvi indult, de még így is illett volna a dobogón végezni. Az olimpián viszont Balogh és ,,Sápé" reménykedhetnek, a váltóban mutatott teljesítményük a legszebb reményekre jogosít.

Vörös Zsuzsa ismét nem talált legyőzőre
Nem mondható sikeresnek steini kontinensvetélkedő két olimpikon triatlonistánknak, a kaposvári Kuttor Csabának, valamint Edöcsény Nórának. Kuttor feladni kényszerült a verseny, Edöcsény pedig jócskán a mezőnyben ért célba. Remek sikert aratott viszont az utánpótlás: a junior lánycsapat bajnoki címe előrevetíti a lehetőségeket.

A végére maradt legnagyobb reménységünk, a kajak-kenu válogatott. Bár többen hiányoztak a legerősebb csapatból, így is négy arannyal, három ezüsttel és bronzzal térhettek haza Poznanból. Az öt aranyból kettő olimpiai számban született: Vereckei Ákos továbbra is verhetetlen ötszáz kajak egyesben, és Kőbán Rita is atlantai önmagát idézte, amikor leiskolázta a mezőnyt fél kilométeren. Kőbán emellett kétszáz egyesben és négyesben is diadalmaskodott, és benne ült az 500 négyes ezüsthajójában is. Ugyancsak második lett a férfi ezres kajaknégyes, de az olimpián már nem lesz előttük senki. Legalábbis ezt ígérte Vereckei, akinek - eredménylajstromán végigtekintve - nyugodt szívvel hihetünk. Az ötödik arany, a kenu négyes ezres sikere sajnos nem olimpiai táv, pedig ez a szám évek óta a magyaroké. A legvérmesebb szurkolók négy-öt aranyról beszélnek kajakosaink (no meg kenusaink) kapcsán - egyáltalán nem lenne meglepetés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?