Nem jó a Fradinál bajnoknak lenni

2000.12.15. 14:55
Ismét áll a bál a Fradinál. Ezúttal a vízilabdázók háza táján nincs rend. A játékosok két dolgot szeretnének: azt a pénzt, amiért megdolgoztak - bajnoki cím -, és azoknak a vezetőknek a távozását, akik ezt a pénzt nem tudják előteremteni.
A Ferencvárosnál nem érdemes csapatsportágban bajnoknak lenni. Ahol a bajnok, ott a botrány. A focisták, a mai napig nem tudnak elszámolni a BL-ben szerzett dollármilliókkal, a női kosárlabdázók pedig bajnokok lettek, majd három év múlva megszűnt a szakosztály. Aztán idén, tíz év után a vízilabdázók szereztek bajnoki címet. Bár ne tették volna...

A tények:
A Ferencváros vízilabdázói távozásra szólították fel a szakosztály vezetőit, mert hónapok óta csak ígérgetik a fizetést, és semmi reményt nem látnak a játékosok arra, hogy a későbbiekben stabilizálódjon a szakosztály anyagi helyzete. A szakágvezetők kijelentették: Ha hoznak a játékosok náluk jobbat, akkor mennek.

A múlt:
A Fradi vízilabdacsapata tíz év után ismét bajnoki címet nyert úgy, hogy a bajnokság kezdete előtt nem sokan bíztak még a dobogóra kerülésben sem. Tavaly nyáron ugyanis, több meghatározó játékos eligazolt a zöld-fehérektől, de Vad Lajos csapata erőn felül teljesítve letaszította a képzeletbeli trónról az évek óta ott lévő BVSC-t. A bajnoki cím ünneplésekor - se előtte, se utána - Torgyán József, a klub elnöke is megjelent az uszodában, és fürdött a népszerűségben...

A jelen:
Jelenleg a játékosoknak tartozik a szakosztály kéthavi fizetésükkel. Ezért a pólósok, levélben fordultak a szakosztály vezetőihez, hogy mondjanak le, mert nem kívánnak velük együtt dolgozni.
Kósz Zoltán, az együttes olimpiai bajnok csapatkapitánya az Index kérdésére elmondta, hogy ez a helyzet nem most alakult ki, ez már legalább egy éve zajló folyamat csúcspontja. A játékosoknak elegük van már az állandó ígérgetésekből, és már nem tudnak hinni a vezetőknek. Ha nem történik sürgősen változás, akkor a következő levél Torgyán Józsefhez, a klub elnökéhez megy. A népszerű kapus szerint mindig azt hallották a vezetőktől: -Legyetek bajnokok, és minden rendben lesz, lesz pénz. Ők teljesítettek, most a vezetőkön a sor. De a fizetések folyamatosan késnek. Kósz csak nevet azon a vezetői megnyilvánuláson, miszerint mindent a Fradinak köszönhet.

Vad Lajos, a bajnokcsapat edzője először is kijelentette: A fizetés szent és sérthetetlen. Vad nem csodálja, hogy a játékosok bizalma megrendült. Szerinte nincs abban semmi különös, hogy ami megilleti az embert, azt szeretné megkapni. A csapat profin teljesített, most a vezetőkön a sor! A pólósok így kissé nehezen motiválhatóak, de becsületükre legyen mondva, mindent szó nélkül megcsinálnak az edzéseken. A vezetőkről csak annyit mondott, hogy sok a ,,ködösítés" a nyilatkozataikban, utalva többek között Papp Albert azon kijelentésére, miszerint valaki a háttérből irányítja a fiúkat. Arról hogy szerinte, mi lenne a helyes lépés a vezetők részéről, csak annyit tett hozzá: -Ez intelligencia kérdése.

A szakosztályvezetők - Papp Albert és Wiesner Tamás - nem értik, mire ez a nagy felhajtás. A játékosoknak emelkedett a pénzük a tavalyihoz képest, és ezt is elő kell valahonnan teremteni. Azt sem tudják szerintük a fiúk megérteni, hogy a szponzor évben gondolkozik és nem szezonban. És egyébként is nem meggondolatlan leveleket kéne írogatni, hanem példát venni az újpesti pólósokról, akik egy évig pénz nélkül játszottak, és a LEN-kupa döntőjéig meneteltek. November tizedikén megkapja mindenki a pénzét, és akkor csak egy hónap lemaradásuk lesz. Ők nem ragaszkodnak a helyükhöz, viszont a főszponzor kijelentette, amennyiben ők távoznak, ő is eláll a támogatástól.

Mint az Index megtudta az a pénz, amit a játékosok ezen a héten megkaptak a szponzortól, csak kölcsön és amint a Fradi átutalja a fizetéseket, vissza kell fizetni. De vajon a szponzor egy csapattal vagy csak két emberrel kötött szerződést? Vagy ez a ragaszkodás is csak ködösítés?

Információink szerint, a játékosok előrehaladott tárgyalásokat folytatnak több lehetséges szponzorral is.

Hát ez a jelen. A játékosok nem sokat várhatnak az elnökhöz írt levéltől sem, mert neki most ennél sokkal fontosabb dolga van. Elég csak az épülő házacskájára vagy az épülő focicsapatára gondolni. Mindkettő igen sok milliót emészt fel. Majd ezt a problémát is átadja Szabadi ,,mégsosemjártamazüllőiúton" Bélának, a klub elnökhelyettesének.

A jövő:
Vasárnap ülésezik a Ferencváros vízilabda-szakosztálya. A többi néma csend...