Pólósaink ismét remekeltek

2000.12.15. 14:55
A magyar vízilabda válogatott az Európai Nemzetek Ligájának zágrábi elődöntőjében 5-4-re legyőzte az olasz válogatottat. A gólszegény összecsapás nem hozott túl magas színvonalú játékot, mind a két csapaton alaposan meglátszott az idény végi forma. A magyar csapat legjobbja a zseniálisan védő Szécsi Zoltán volt, rajta kívül a két gólt dobó Molnár Tamás dicsérhető. A mieink ezzel a győzelemmel bekerültek a vasárnapi fináléba, ahol a jugoszlávokat legyőző házigazda horvát válogatottal játszanak a kupáért.
Az olimpia óta először szállt vízbe a válogatott

Majd három órás késéssel kezdődött a magyar-olasz mérkőzés Zágrábban, az Európai Nemzetek Ligájának elődöntőjében. Az eredetileg délután fél ötre kiírt meccset, az olasz válogatott késése miatt kellett elhalasztani negyed nyolcra. A mieinket nem izgatta különösebben a program csúszása, bemelegítésként megtekintették a másik elődöntőt, ahol a házigazda horvátok hat-ötre verték az örök rivális jugoszlávokat. A mieink keretében, ahogy Kemény Dénes szövetségi kapitány már előre jelezte, az ötkarikás játékokon győztes csapat játékosainak szavaz bizalmat.

Az itáliaiakra is sokan voltak kíváncsiak, hogy a Ratko Rudics-éra után mire lesznek képesek a kék sapkások Az új mester, az egykori olimpiai- világ- és Európa-bajnok csapat tagja, Alessandro Campagna megújult csapatot (bár szinte ugyanazokat az arcokat láthattuk, akiket már régóta ismerünk a nagy világversenyekről), és visszavágást ígért a mieinkkel szemben elvesztett olimpiai negyeddöntőért.

Ahogy illik: vezetünk

Már megszokhattuk, hogy a ráúszásnál Kásás Tamás hozza el a labdát, most sem történt másképp, mi vezethettük az első támadást, de gólt nem sikerült lőnünk. Az ellenakció után Szécsi védett remekül. Hullámzott a játék, mindkét csapat sokat hibázott támadásban, sorra maradtak kihasználatlanul a lehetőségek, igaz a jól záró védelmek Az első gólra több mint, öt percet kellett várni, de megérte a türelem! Molnár Tamás egy bejátszást visszajátszott Kiss Gergelynek, aki a jobb felső sarokba hatalmas gólt lőtt (1-0). Lendületbe jött csapatunk Vári fordult le védőjéről, és máris kettőre növelve előnyünket. Az első embrelőnyt az olaszok kapták, de Szécsi Zoltán megint lehúzta redőnyt. Úgy tűnt, marad a két gólos vezetés, amikor Roberto Calcaterra akcióból szépített (2-1)

Gödörben a csapat

Gyors góllal egyenlített a második negyedben az olasz válogatott. Emberelőnyből jól járatták körbe a labdát, majd Silipo átadását Posiglione "verte be" a jobb sarokba. A mieink játékában enyhe rövidzárlat következett be, Biros tiszta helyzetben is kissé eszetlenül a kapusba lőtt, sőt még egy előnyt is elszórakoztunk. Molnár hozta vissza a csapatot a gödörből, emberelőnyből Molnár talált be. Kásás bambult el az azzurrik ellentámadásánál, Leonardo Sottani meg is büntette, miután végigúszta a medencét, a jobb alsó sarokba pöckölte a labdát.

Szécsi remekel

A mindössze egy gólt hozó harmadik negyed Szécsi Zoltánról szólt, többször is jól úszott ki a bejátszásokra, és a távoli lövéseket is magabiztosan hárította. Mivel finoman szólva támadásban nem alkottunk maradandót, nagyon kellettek BVSC portásának bravúrjai. Szécsi mindent fogott, a jugoszlávok elleni olimpiai eldöntőt idézően remekelt. A mezőjátékosok közül a maradéktalanul dicsérhető Molnár Tamás szemfülességének köszönhetőn ismét mi vezettünk, miután egy kipattanó lövést megszerzett, és egyből be is lőtte a csapat negyedik, saját maga második gólját (4-3).

Jó védekezés, biztos győzelem

Kásás negyedszerre is elhozta a labdát, de nem sikerült betalálniuk a magyar kapuba. A fehér sapkás magyar válogatott kiválóan védekezett, alig engedték lövéshez jutni az itáliakat, és Szécsi is tartotta a már megszokott formáját. Nem hozott gólparádét a az utolsó hét perc sorra maradtak ki a lehetőségek, nem volt túl magas színvonalú a találkozó. A negyed közepén emberelőnyből Silipo a kapufát találta el, Benedek Tibor úszott meg a megszerzett labdával, ügyesen kivárt amíg Fodor Rajmund megérkezik, jó ütemben passzolt, és Fodor nem is hagyta ki a kihagyhatatlant, a találkozón immár másodszorra vezettünk két góllal (5-3). Másfél perccel a vége előtt eldőlt a találkozó sorsa, amikor Vittorioso emelt fölé emberelőnyből. A meccs utolsó gólját két másodperccel a dudaszó előtt az olaszok négyméteresből szépítettek (5-4).

Magyarország-Olaszország 5-4 (2-1, 1-2, 1-0, 1-1)

Mladost-uszoda, 600 néző, V: Afanaszjev (orosz), Kratochvil (szlovák)
A magyar csapat összeállítása: Szécsi - Kiss, Kásás, Benedek, Steinmetz, Molnár, Fodor, csere: Székely, Vári, Varga I. Zs., Biros, Ma:rcz
góldobók<: Moln>kiállítások: 2/0, illetve 5/1 4 méteresek: 0, illetve 1/1