Magyar lány a vasemberek között

2000.12.15. 14:55
Egy magyar hölgy - Kropokó Péter mellett - teljesítette a hawaii Ironman versenyt. Rózsa Dóra, a harmadik hazánk lányai közül, aki a világ leghíresebb triatlon versenyén sikerrel vett részt. Pedig öt éve már abbahagyta a sportolást, csak hobbi szinten úszott és futott.
Rózsa Dóra
Rózsa Dóra sportolóként nőtt fel, és 5 éves korában vitték le az uszodába - ahol ott is ragadt. 2 évig úszott versenyszerűen, de eredményei nem haladták meg a közepes színvonalat. A válogatottba nem tudott bekerülni, ezért az úszást 17 évesen abba is hagyta, rá egy évre elkezdett triatlonozni. Itt azonban fordult a kocka. Amennyire nem ért el sikereket az úszásban, annyira kiemelkedett ebben a sportágban.

A gimnázium befejezése után a szülei támogatásával kint tanult két évet az USA-ban, ahol folytatta a sportot. Édesanyja váratlan betegsége és távozása változtatta meg a sorsát. Tanulmányait félbeszakítva hazajött, abbahagyta a sportot és minden energiáját munkába és a tanulásba ölte.

A tavaly nyáron - 5 év kihagyás után - ismét megmozdult benne valami. Ironman. Minden triatlonos álma... Nem azért mert világbajnok akar lenni, nem akar élsportoló lenni, de be akarta bizonyítani - elsősorban magának -, hogy igenis ki lehet oda jutni, és meg lehet csinálni a már-már emberfeletti erőpróbát: - Mert tudom, hogy képes vagyok rá, és nem adom fel az álmaimat - mondta önmagának.

Hogyan lehet kijutni a versenyre?
A Hawaii vb-re történő kijutás egyszerű. Helyet kell szerezni, ami abból áll, hogy az adott korcsoportban (18-25 év) bajnoknak kell lenni, mivel csak az első, a legjobb jut tovább. Nagyon kemény, de nem elérhetetlen. Úgy alakultak a dolgok -egy kis szerencse révén-, hogy a helyet már előre sikerült biztosítania magának, ami nagy szó. Létezik egy úgynevezett 'lottóhúzás', ahol a világ minden tájáról beérkező jelentkezések közül ötvenet kisorsolnak, és a szerencsések mindenféle selejtező és kvalifikációs verseny nélkül bejutnak a mezőnybe. Idén az ő nevét is kihúzták!

Az utazás, a felszerelések költségeit mind maga próbálta saját erőforrásból előteremteni (sajnos nincsenek támogatói, pedig a versenyt élőben közvetítette az Eurosport). Nem profiként indult, hanem az amatőrök között, de ott minél jobb helyezésért küzdött.

És hogy mi motiválja ezt a csinos hölgyet?

- Ez nem arról szól, hogy a dobogó felső fokára akarok felállni, hanem sokkal többről. Olyan dolgot szeretnék véghezvinni, ami örök érték marad számomra (hasonlóan ahhoz, hogy tavaly megmásztam a Kilimandzsárót Afrikában).

A verseny a múlt hétvégén zajlott. Hogy Dóri milyen sikerrel szerepelt? Ő így látta saját magát és a viadalt belülről:
- Életem első ironman versenyét (október 14-én, szombaton) 14 óra 22 perc alatt teljesítettem.Ezzel a harmadik magyar nő lettem, aki teljesítette a Hawaii Ironman triatlon világbajnokság távját. Az idő, amit mentem nem túl jó, de mivel először teljesítettem, a célom a célba érkezés volt, és ez sikerült. Senkinek nem kell elmondanom, hogy munka mellett mennyire nehéz edzeni. (3,8 km úszás, 180 km bringa, 42 km futás) Az időjárási viszonyok nem voltak a legkedvezőbbek, de mindenkinek ugyanaz volt. Nekem az első Ironman révén sokat kivett az erőmből az időjárás.(60-80 km/h szel az úszáson nagy hullámokat okozott, a kerékpáron pedig sokat fujt szembe, illetve oldalt, sokan elestek a szél miatt.) Nehéz volt? Igen. Fizikailag, lelkileg egyaránt elfáradtam. Rendkívül sokat kivett belőlem és a verseny utáni éjszaka olyan fáradt voltam, hogy 2-3 órát tudtam csak aludni. Még egyszer megcsinálom -e? Ezen még el kell gondolkoznom. Kropkó Péter 7. lett a profik között, ami szenzációsan jó!! Nemsokára otthon leszek és folytatódnak a hétköznapjaim.

Mi pedig csak annyit tehetünk hozzá: Gratulálunk!

Mi is az Ironman?
1978-ban a hawaii futóverseny díjkiosztó ünnepségén a versenyzők azon vitatkoztak, hogy melyik sportág sportolója lehet a legfittebb: az úszó, a futó vagy az atléta? A résztvevők egyike, John Collins - civilben a haditengerészet kapitánya - ezért kitalált egy olyan erőpróbát, amely eldönthette a kérdést. Összekapcsolt három már létező sportágat az alábbi sorrendben: Waiki nyíltvízi úszás (2.4 mérföld, 3800 méter), Oahu körüli kerékpárverseny (112 mérföld, 180 km, eredetileg két napos verseny), Honolulu maraton (26.2 mérföld, 42 km). "Aki először átszakítja a célszalagot, az lesz a vasember" -mondta Collins. 15 férfi nevezett a február 18-án megrendezett erőpróbán. A nevezők közül 12-en értek célba, élükön az első Vasemberrel, Gordon Hallerrel, akinek ideje 11 óra 46 perc 58 másodperc volt. 1998-ban az Ironman Triathlon World Championship megünnepelte a verseny 20. évfordulóját. Az erőpróba szülőatyja John Collins 19 év kihagyás után ismét indult, és 16:30:02-vel szakította át a célszalagot.