Árpád
-2 °C
4 °C

Teniszpályát akarok!

2000.12.15. 14:54
Újabb sikertörtörténet íródik az Ifjúsági és Sportminisztérium reprezentánsainak irányításával. Legalábbis ez derült ki azon a Deutsch Tamás miniszter fémjekezte sajtótájékoztatón, melyet az ISM rendezett partnerével, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal.
Deutsch Tamás:
"A minisztérium célja a sport piaci típusú átalakulásának elősegítése"
"A minisztérium célja a sport piaci típusú átalakulásának elősegítése" - csapott a közepébe rögtön (a muveltebbeknek: in medias res...) Deutsch. Mint beszámolójából kiderült, a magyar sport üzletileg 1998-ig (a már megszokott buvös dátumig) vegetált, sőt, haldoklott. Ekkor azonban új szelek kezdtek fújdogálni, s mára a sportvállalkozásoknak eljött a Kánaán. Ugyanis a kormány teljes mellszélességgel melléjük állt és felkarolta őket. A fejlődést mi sem bizonyítja jobban, mint azok a számadatok, melyek szinte megbódították a jelenlévő zsurnalisztákat.

A kedvező gazdasági és társadalmi mutatók, a reálbérek rég nem tapasztalt növekedése (sic!) lázba hozta a vállalkozókat, akik szinte sorban állnak az MVA-nál, hogy kihasználják az általuk biztosított lehetőségeket. A teljes országot lefedő, és országos érdeklődést kiváltott programra az első jelentkezési határidő lejártáig - írd és mond -, öt hónap alatt 15 pályázat érkezett 11 megyéből (a miniszter szavaival élve az egész országból). Ôk 106 millióra akarták megpumpolni az alapítványt - nem teljes sikerrel, hisz csak 48-at adtak.

Mint a miniszter beszámolójából kiderült, ez a soha nem látott roham megmutatja, hogy a mostani kormány tényleg vállalkozóbarát. Szavaihoz csatlakozott Csuhaj. V. Imre, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki kifejtette, hogy az általános fejlesztési eszközök mellett speciális lehetőségek is várják a vállalkozókat. (Hogy milyenek, arra nem tért ki.) Csuhaj szerint programjuknak gazdaságpolitikai jelentősége van, mely elősegítheti a szabadidő kultúrált eltöltését, ezen keresztül pedig a turizmus fellendülését. (Erre a kijelentésre ismét nem adott bővebb magyarázatot, de az ember lelki szemei előtt megjelentek a nyugati turisták, akik kifejezetten az évente épülő négy-öt új teniszpálya - esetleg beinduló úszóiskola - miatt rohanják meg a külhoni utazási irodákat, tíz évre előre lefoglalva minden magyarországi társasutat.)

Bár a program csak tavasszal indult be, s mindez idáig egyetlen alkalom volt a pályázatok benyújtására, a felek kölcsönösen megállapították, hogy minden szuper, a vezetők pedig zseniálisak. A támogatást igénylők között volt, aki sguashpályát, volt aki búvárközpontot akart létrehozni, de akadt olyan is, aki kikötő építéséhez kért támogatást. (Ez ügyben talán okosabb lenne az OEP-hez, s ezen belül is Frajna Imréhez fordulni, hiszen neki már óriási mólóépítési gyakorlata van...)

Az alapítvány ebben az esztendőben 300 millió forinttal gazdálkodhatott volna, de a pénzt elvitte az árvíz. Jövőre azonban újra feltelik a buksza, ráadásul az idei támogatottak is megkezdik a törlesztést, tehát lehet jelentkezni. Mint Deutsh Tamás - ajkán szokásos, csibészes mosolyával -izgalmasan búgó hangján elmondta, a vállakozók lassan tudomást szereznek az új lehetőségeről (most akkor eddig országos volt, vagy nem?) és lehet, hogy a pénz kevés is lesz. Akkor viszont majd összeülnek, mérlegelnek és döntenek. Persze, szigorúan szakmai alapon...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?