Sorsoltak a kézilabdakupákban

2000.12.15. 14:53
Kedden sorsoltak az európai kézilabda-kupák újabb fordulójában. A női Bajnokok Ligájában játszó két magyar együttes, a Herz-FTC és a Győri Graboplast ETO nagyon nehéz csoportba került, bravúr szükséges a továbbjutásukhoz. Az EHF Kupában a Cornexi-Alcoa és a DVSC-Valdor, illetve a férfiaknál a Pick-Szeged volt érdekelt. A férfi KEK-ben pedig a Fotex Veszprém várhatta a sorsolást.
A női BL-ben szereplő két magyar csapatra egyaránt nehéz mérkőzések várnak. A Herz-FTC csoportellenfele lesz a német Lützellinder, a norvég Bäkkelagets, és a spanyol Ferrobus Mislata. Németh András, a csapat vezetőedzője elmondta, hogy nagyon nehéz csoportba kerültek, de annak örül, hogy nincs kelet-európai az ellenfelek között. A továbbjutáshoz szükséges második hely megszerzéséhez azonban így is keményen kell küzdeni.

A Győri Graboplast ETO szintén nagyon kemény találkozók elé néz. A győrieknek a spanyol Mar Valenciával, a szlovén Krim Neutro Roberts Ljubjanával és az ukrán Szpartak Kijevvel kell megmérkőzniük. ,,Borzasztóan nehéz három csapattal akadtunk össze. A Valenciával már találkoztunk, és sajnos legyőzött bennünket, a Ljubljana és a Kijev szintén remek formában van. Ha sikerül négyéves otthoni veretlenségünket megőrizni, akkor továbbjuthatunk." - nyilatkozta Vanyus Attila a klub elnöke.

A női BL csoportbeosztása
A-csoport:
Hypo Niederösterreich (osztrák), Budocnost Podgorica (jugoszláv), Frederiksberg (dán), AKVA Volgograd (orosz)

B-csoport:
Herz-FTC, TV Giessen Lützellinden (német), Bäkkelagets (norvég), Ferrobus Mislata (spanyol)

C-csoport:
Viborg HK (dán), Larvik HK (norvég), Oltchim Valcea (román), Anagenniszi Artasz (görög)

D-csoport:
Milar L,Eliana Valencia (spanyol), Krim Neutro Roberts Ljubljana (szlovén), Szpartak Kijev (ukrán), Győri Graboplast ETO KC

A női EHF Kupában szintén két magyar csapat érdekelt: a nyolcaddöntőben a székesfehérvári Cornexi-Alcoa a dán Skovbakkennel először otthon találkozik. A DVSC-Valdor az osztrák McDonalds-Wienerneustadttal találkozik, az első mérkőzést Ausztriában játsszák.

Köstner Vilmos, a Cornexi-Alcoa vezetőedzője szintén a rossz sorsolás miatt kesergett: ,,Nem örülök a Skovbakkennek, de azt hiszem, ő se nekünk. A dán kézilabda roppant erős, az utóbbi két olimpiát válogatottjuk nyerte. Az elmúlt években a dán klubok sok bosszúságot okoztak nekünk, valamit törleszteni akarunk ebből. Talán még kedvező is lehet, hogy itthon kezdünk, mert úgy vettem észre; csapatom szeret előnyben játszani."

Komáromi Ákos, a DVSC-Valdor ügyvezető igazgatója ugyanakkor felszabadultan nyilatkozott: ,,Nagyon elégedett vagyok a sorsolással. Úgy hallottam, hogy a Wienerneustadt legyőzhető, ráadásul még utazni sem sokat kell."

A férfiaknál két klub volt érdekelt a sorsoláson. A KEK-ben a Fotex KC Veszprém az osztrák Bregenz csapatát kapta. Zdravko Zovko vezetőedző örült a sorsolásnak, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a kupaküzdelmek során mindig előfordulnak meglepetések, de természetesen a Veszprémnek egyértelműen a továbbjutás a cél.

Az EHF Kupában a Pick-Szeged a Kiskőröst búcsúztató orosz CSZKA Moszkva ellen lép pályára a nyolc közé jutásért. ,,Tudtuk, hogy a nyolcaddöntőben nincs könnyű ellenfél. Szerencsésnek is mondható, hogy a CSZKA Moszkva jutott nekünk, mert az oroszok éppen a Kiskőröst verték ki, így mindent, ami fontos, megtudhatunk róluk. Az viszont mindenképpen rossz, hogy az első találkozóra Szegeden kerül sor." - mondta Kővári Árpád, a Pick-Szeged vezetőedzője.

Természetesen a férfi BL-ben is érdekeltek vagyunk, de a Dunaferr már korábban megkezdte szereplését. Az újvárosiak az első fordulóban a lengyel Wybrzeze Gdansk csapatát győzték le 25-21-re. A második körben a francia Montpelliernél bizonyultak jobbnak (27-25), így csoprotelsőként várhatját az FC Barcelona elleni rangadót.

Az EHF Kupák és a KEK párosítása
Női EHF Kupa, 16 közé jutásért:
Cornexi-Alcoa - Skovbakken (dán)
McDonald,s Wienerneustadt (osztrák) - DVSC-Valdor
Borussia Dortmund (német)-TMO Ankara (török)
BGPA Minszk (fehérorosz)-Vicar Goya Almeria (spanyol)
Randers HK (dán)-San Sebastian (spanyol)
Slodes Beograd (jugoszláv)-Merignacais HB (francia)
Podravka Koprivnica (horvát)-Zeeman Vastgoed (holland)
Lokomotiva Zagreb (horvát)-Tertnes Idrettslag (norvég)
Knjaz Milos (jugoszláv)-HC Leipzig (német)
Montex Lublin (lengyel)-Otelul Galati (román)
Majkop (orosz)-ASPTT Metz (francia)
Egle Vilnius (litván)-Byasen Trondheim (norvég)
Slavia Praha (cseh)-Madeira Andebol (portugál)
Buxtehude (német)-Slovan Duslo Sala (szlovák)
Degro Piran (szlovén)-Transzpotnyik Brovari (ukrán)
Olimpija Ljubljana (szlovén)-Zaglebie Lubin (lengyel)

Férfi KEK, nyolcaddöntő:
Fotex KC Veszprém-Jet2Web Bregenz (osztrák)
Zamet Rijeka (horvát)-FC Porto (portugál)
Flensburg-Handewitt (német)-Skövde HK (svéd)
Prule Ljubljana (szlovén)-Dukla Praha (cseh)
CBM Valladolid (spanyol)- St.Ottmar-St.Gallen (svájci)
Dunkerque (francia)-Ademar Leon (spanyol)
Strzelec-Lider Market (lengyel)-Grosswallstadt (német)
Skjern (dán)-Sintelon (jugoszláv)

Férfi EHF Kupa, nyolcaddöntő:
Pick-Szeged - CSZKA Moszkva (orosz)
Partizan Beograd (jugoszláv)-TBV Lemgo (német)
Steaua Bucuresti (román)-Metkovic Jambo (horvát)
Sporting Lisboa (portugál)-CB Cantabria (spanyol)
Hapoel Rishon Le Zion (izraeli)-Brodomerkur Split (horvát)
Lukoil-Dimano Asztrahan (orosz)-Bidasoa Irun (spanyol)
Hafnarfjördur (izlandi)-Sandefjord (TIF)
ZTR Zaporozsje (ukrán)-SC Magdeburg (német)